Ģimenes ārsti neizsniedz igauņiem izziņas ieceļošanai Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийско-эстонская граница в Валке-Валге
Латвийско-эстонская граница в Валке-Валге - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr ES nav izstrādāta vienota "vakcinācijas pase", katra valsts patstāvīgi pieņem lēmumu par ceļošanas drošumu.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Dažas Eiropas valstis pašizolācijas vetā pieprasa ārvalstu tūristiem medicīnisku izziņu par to, ka cilvēks pārslimojis ar Covid-19, taču Igaunijas ārsti šādu dokumentu neizsniedz, ziņo ERR.

Šonedēļ Eiropas Komisija piedāvāja izveidot tā saucamo "digitālo zaļo sertifikātu", kas vienkāršotu pārvietošanos starp Eiropas valstīm. Visā ES teritorijā derīgs sertifikāts apliecinās, ka tā īpašnieks ir vakcinēts pret Covid-19, vai viņa testa rezultāts ir negatīvs, vai arī viņš jau pārslimojis ar Covid-19. Šāda sertifikāta īpašniekam ceļojuma laikā neattieksies prasība atrasties pašizolācijā vai nodot testu uz koronavīrusu.

Чемодан с вещами - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2021
Pat pēc vakcinācijas brīva ceļošana atsāksies ne agrāk par vasaru

Kad būs gatavs digitālais sertifikāts, nav zināms. Līdz tam katra valsts rīkojas pēc saviem ieskatiem.

Piemēram, Latvija robežšķērsošanas laikā pieprasa uzrādīt vai nu negatīvu Covid-19 testu, vai medicīnisku izziņu par to, ka cilvēks jau ar to pārslimojis - pretējā gadījumā būs jādodas pašizolācijā. Tomēr Igaunijā šādu izziņu ģimenes ārsti neizsniedz.

Pēc Veselības departamenta preses sekretāres Merilinas Vernikas vārdiem, pierādīt, ka cilvēks jau pārslimojis ar Covid-19, iespējams, izdrukājot PCR testa vai ekspertīzes rezultātus no digilugu.ee.

"Lai pierādītu, ka cilvēks jau pārslimojis, ir jāsniedz pozitīvs PCR testa rezultāts. Ar pozitīvu antivielu testu nepietiek, lai pierādītu, ka cilvēks jau ir pārslimojis," viņa teica.

Vernika piebilda, ka potenciālajam tūristam iepriekš ir jānoskaidro, kādas izziņas pieprasa galapunktā, un jāsagatavo tās.

"Viens variants saņemt izziņu ceļojumam uz ārzemēm – iegūt izdruku no savas digitālās slimības vēstures ar ārsta zīmogu un apliecināt tulkojumu pie notāra," viņa piedāvāja.

Ziņu lente
0