Joffe: Latvijā un Lietuvā politiķi lemj skatītāju vietā

© Sputnik / Александр Натрускин / Pāriet pie mediju bankasАдвокат, правозащитник Михаил Иоффе
Адвокат, правозащитник Михаил Иоффе - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskās krievvalodīgo advokātu asociācijas viceprezidents norādīja uz Baltijas republiku televīzijas skatītāju pilnīgu beztiesību - it kā tālvadības pulti no visiem televizoriem atrastos politiķu rokās.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Lietuva uzreiz pēc Latvijas dod triecienu Krievijas masu medijiem, ko retranslē republikā. Pēc vietējā regulatora lēmuma, izteikumi televīzijas kanāla "RTR – Planeta" ēterā par 1991. gada 13. janvāra notikumiem Viļņā, it kā dedzinot naidu un izplatot dezinformāciju, ziņo Sputnik Lietuva. Pagājušajā gadā par ieganstu līdzīgai apsūdzībai kļuva raidījums ar Krievijas domes deputāta Vladimira Žirinovska piedalīšanos. Pēc trešā aizradījuma radio un televīzijas komisija ir tiesīga apturēt kanāla retranslāciju Lietuvas teritorijā.

No tiesiskās situācijas viedokļa viss ir pietiekami caurspīdīgs — Krievijas televīzijas kanālu aizliegums Latvijā un Lietuvā pārkāpj krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības piekļūt informācijai dzimtajā valodā, paziņoja Sputnik Latvija jurists, Starptautiskās krievvalodīgo advokātu asociācijas viceprezidents Mihails Joffe.

Постоянный представитель РФ при ОБСЕ Александр Лукашевич - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Latvijā pārkāpj visas robežas. KF informēja EDSO padomi par krievu mediju apspiešanu

"Cilvēkiem ir tiesības saņemt jebkuru informāciju un patstāvīgi novērtēt tās ticamību. Televīzijas kanāla aizliegums tas ir politisks jautājums. Tas pārkāpj cilvēka tiesības piekļūt informācijai un konvencijas, kas saistītas ar katra Latvijas un Lietuvas iedzīvotāja tiesībām un brīvībām. Loģiski, ka šādā situācijā Krievijas valdība pauda sašutumu par to, ka Krievijas tautiešiem ir liegta iespēja saņemt informāciju dzimtajā valodā," sacīja Joffe.

Pēc jurista domām, katram pieaugušajam ir tiesības patstāvīgi novērtēt savu reakciju uz informāciju televīzijas raidījuma ēterā un vai tā varētu kaut ko "kurināt", it īpaši, ja viņš pats maksā par to, ko skatās.

"Sanāk, ka Latvijā un Lietuvā par skatītāju lemj politiķi... Turklāt neviens nav vērsies tiesā ar prasību saukt Žirinovski pie atbildības par viņa teikto televīzijas raidījumā — kanālus vienkārši aizliedz. Skaidrs, ka mērķis šeit ir atņemt krievvalodīgiem iedzīvotājiem komunikāciju un informāciju dzimtajā valodā," norādīja Joffe.

Sputnik sarunbiedrs uzsvēra, ka lēmums par kanālu slēgšanu ir visai politisks, turklāt nav iespējams saņemt pozitīvu rezultātu, pretojoties politikai tādu valstu teritorijā kā Latvija un Lietuva. " Tiesību šeit nav - tā ir absolūta patvaļa," piebilda advokāts.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi aizliegt retranslāciju Latvijā vēl 16 telekanāliem.

Пульт от телевизора - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Nacionālpatrioti sajūsmā par Krievijas telekanālu slēgšanu Latvijā

Sarakstā iekļauti: REN TV Baltic, NTV Mir Baltic, Karusel International, "NTV Serial" ("НТВ Сериал"), "NTV Stilj" ("НТВ Стиль"), "NTV Pravo" ("НТВ Право"), "Kinomiks" ("Киномикс"), "Nashe novoye kino" ("Наше новое кино"), "RODNOYE KINO" ("РОДНОЕ КИНО"), "INDIYSKOYE KINO" ("ИНДИЙСКОЕ КИНО"), "KINOKOMEDIYA" ("КИНОКОМЕДИЯ"), "KINOSERIYA" ("КИНОСЕРИЯ"), "KVN TV" ("КВН ТВ"), "Kukhnya TV" ("Кухня ТВ"), "BOKS TV" ("БОКС ТВ") un "HD Life".

Latvija regulāri liek šķēršļus Krievijas telekanālu un citu mediju darbam savā informācijas telpā. Latvija uzskata, ka tādam pasākumam vajagot nodrošināt valsti no "Kremļa propagandas".

Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt norādījusi, ka Latvijas ceļš pretī totālai cenzūrai ar jebkādiem līdzekļiem neatbilst tās apgalvojumiem par uzticību Eiropas vērtībām un demonstrē, kā tā noniecina vārda un preses brīvības pamatprincipus.

Иоффе: в Латвии и Литве политики решают за зрителя, что смотреть
Ziņu lente
0