ASV piešķirs Baltijas valstīm aptuveni 170 miljonus dolāru aizsardzībai

© U.S. Army/Staff Sgt. Pablo N. PiedraСовместные военные учения стран Балтии и войск НАТО
Совместные военные учения стран Балтии и войск НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdzekļi tiks atvēlēti šī gada pavasarī ierosinātās Baltijas valstu drošības iniciatīvas ietvaros.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Nākamgad ASV piešķirs Lietuvai, Latvijai un Igaunijai finansiālo atbalstu drošības jomā par kopsummu 168,7 miljonu dolāru apmērā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālu ERR.

Флаг России и флаги КНР - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO "mirušās smadzenes" cenšas reanimēt uz Krievijas un Ķīnas rēķina

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvids Anušauskis informēja, ka līdztekus ārvalstu bruņotajiem spēkiem paredzētās programmas ietvaros ASV piešķirs Lietuvai atbalstu desmit miljonu dolāru apmērā.

Šos lēmumus resora vadītājs nosauca par "lieliskiem Ziemassvētku jaunumiem".

"Sadarbība ar ASV un citiem mūsu sabiedrotajiem (Vācija, Lielbritānija) joprojām ir mūsu galvenais uzdevums Lietuvas un visa reģiona drošības aspektā," viņš pavēstīja Facebook.

Iepriekš ASV Kongress pieņēma budžeta paketi 2,3 triljonu dolāru apmērā, kas cita starpā paredz arī šo atbalstu.

Igaunijas Aizsardzības ministrija uzskata par vērības cienīgu faktu to, ka šie līdzekļi pirmo reizi piešķirti jaunās Baltijas drošības iniciatīvas ietvaros, vēsta igauņu ziņu portāls.

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu konstatēja, ka šī gada lēmumiem, it īpaši atsevišķas Baltijas drošības iniciatīvas iekļaušanai ASV budžeta plānā ir liela nozīme valstu sadarbībai aizsardzības jomā.

Agrāk Vašingtonas palīdzība Baltijas valstīm drošības jomā bija vērā ņemama, tomēr ASV Kongresa lēmums apstiprināt trim republikām piedāvāto iniciatīvu ļāvis piešķirt lielāku naudas summu.

Kongresa apstiprinātās iniciatīvas ietvaros ASV Aizsarsdzības ministrijai un Valsts departamentam ir jāizstrādā ilggadēja palīdzības stratēģija Baltijai drošības jomā un izdevumu plāns, kā arī jāiegulda investīcijas tādās nozarēs, kā speciālās operācijas, pretgaisa aizsardzība, munīcija un jūras kara pasākumi.

Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Latvija
Makrons atkārtoti pārliecinājās par NATO "smadzeņu nāvi"

Baltijas politiķi pastāvīgi aicina palielināt NATO bruņoto spēku klātbūtni triju republiku teritorijā un ieguldīt līdzekļus reģiona aizsardzībā, izmantojot argumentam "Krievijas radītos draudus".

Jāpiebilst, ka alianses militārais kontingents pie Krievijas robežām jau ir ievērojami pieaudzis, bet Baltijas valstis vēl aizvien paraksta aizsardzības līgumus ar ASV un organizē kopīgas militārās mācības.

Tomēr Maskava jau vairākkārt norādījusi Rietumiem, ka neplāno nekādus uzbrukumus. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pat uzsvēra, ka NATO izmanto pašreizējo situāciju, lai paplašinātu spēkus savā austrumu flangā.

Ziņu lente
0