Baltkrievija apturējusi naftas produktu pārkraušanu Klaipēdā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasЦистерны на нефтебазе
Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā uzskata, ka Baltkrievija aptur savu naftas produktu pārkraušanu caur Klaipēdas ostām politisku iemeslu dēļ.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Lielākā baltkrievu naftas produktu eksportētāja "Belorusskaja neftjanaja kompanija" (BNK) meitas uzņēmums uz laiku aptur naftas produktu eksportu caur kompāniju "Klaipedos nafta" Klaipēdā, ziņo KN vietnē.

Iepriekšējo darījumu rezultātā pārdoto naftas produktu pārkraušana Klaipēdā turpināsies.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Lietuva samaksās simtiem miljonu eiro: uzņēmējs par sankcijām pret "Belaruskalij"

BNK norādīja, ka darīs zināmu, kad eksports tiks atjaunots pilnā apjomā.

"Kompānija dara visu iespējamo, lai operatīvi noskaidrotu konkrētu pakalpojumu nepieciešamību klientam 2021. gadā un pienācīgi sagatavotos jebkuram darbības scenārijam," atzīmē "Klaipedos nafta".

"Klaipedos nafta" sadarbojas ar baltkrievu partneriem vairāk nekā desmit gadus.

Šī gada deviņos mēnešos "Klaipedos nafta" no naftas produktu pārkraušanas saņemtais ienākums sastādīja 23,7 miljonus eiro (pērn – 23,9 miljoni), koriģēta neto peļņa – 6,7 miljonus eiro (pērn – 7 miljoni).

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, komentējot Baltijas valstu sankcijas pret viņu un virkni amatpersonu, norādīja, ka Minska izstrādā atbildes ekonomiskos lēmumus, arī kravu tranzīta pārorientāciju uz Krieviju.

Naftas plūsmu pārorientēšanu uz Krievijas ostām, piemēram, Ustjlugu 3. septembrī apsprieda Krievijas un Baltkrievijas premjerministri Mihails Mišustins un Romāns Golovčenko. Vēlāk KF enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks norādīja, ka Baltkrievija var pārorientēt 3-4 milj. tonnu naftas produktu no Baltijas ostām uz Krieviju. Savstarpēji izdevīgi sadarbības noteikti tiks izstrādāti septembrī. Septembra beigās prognozes par naftas produktu apjomu, ko ražotāji Baltkrievijā varētu nosūtīt pārkraušanai uz ostām Krievijā gandrīz dubultojās – līdz 4-6 milj. tonnu. Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks pauda cerību, ka vienošanās tiks panāktas jau tuvākajā laikā. 

Вагон компании БеларусьКалий - Sputnik Latvija
Lietuva spēlē uz visu banku: pie kā var novest sankcijas pret "Belaruskalij"

Baltkrievija ir gatava izvērtēt termināļa būvdarbus Ļeņingradas apgabalā par līdzekļiem, kas ietaupīti no Krievijas piešķirtā kredīta BelAES būvdarbiem, teica Lukašenko, tiekoties ar reģiona gubernatoru Aleksandru Drozdenko. Savukārt gubernators uzskata, ka Baltkrievija varētu iesaistīties projektos, kas reģionā jau tiek īstenoti, piemēram, Ustjlugas ostā.

Pērn aptuveni piektā daļa Latvijas dzelzceļa pārvadāto kravu nāca no Baltkrievijas, vai devās uz Baltkrieviju – kopā apmēram 7 milj. tonnu, bet šī gada astoņu mēnešu laikā – gandrīz 3 milj. tonnu. Pārsvarā tiek pārvadāti naftas produkti.

Ziņu lente
0