Baltijas valstis slēdz Baltijas bataljona projektu

© Latvijas armija / SG Ēriks KukutisМеждународные военные учения Saber Strike в Латвии
Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Projekts BALTBAT tika izstrādāts 1994. gadā miera uzturēšanai Baltijas valstīs, tomēr tagad lemts no nākamā gada to apturēt.

RĪGA, 6. decembris – Sputnik. Bataljona BALTBAT trīspusējais projekts tiks apturēts no 2021. gada. par to vienojušies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sauszemes spēku komandieri, vēsta Bb.lv.

Lietuvas Aizsardzības ministrija informēja, ka vienošanās parakstīta pēc mācību "Ziemas vairogs 2020" noslēguma Latvijā. No Lietuvas pasākumā piedalījās Sauszemes spēku komandieris Raimunds Vaikšnors, no Latvijas – Sauszemes spēku komandieris Georgs Kerlins, kā arī Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris, majors Indreks Sirels.

Подготовка пехоты Нацгвардии Украины по методике НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Par Polijas, Lietuvas un Ukrainas brigādes pieredzi. Kas tas bija?

Dokumentā bija paredzēta sadarbība nākotnē izlūkošanas sfērā, kā arī apsardzes spēku mijiedarbība un sadarbība nekinētiskajās operācijās.

2021. gadā Baltijas valstu militārie resori plāno piedalīties starptautiskajās mācībās, sastāva kvalifikācijas paaugstināšanas kursos, semināros un citos pasākumos, kas uzlabos armiju sagatavotības līmeni.

1994. gadā Rīgā tika parakstīta vienošanās par Baltijas bataljona dibināšanu, kura mērķis bija miera uzturēšana Baltijas valstīs. Pirmo reizi starptautiskās mācībās bataljons piedalījās 1997. gadā. Toreiz miernešu operācijas notika kopā ar Dānijas un Zviedrijas karavīriem.

No 2001. gada projekts faktiski vairs nedarbojas, Baltijas valstis īsteno atsevišķus projektus ar Skandināvijas valstīm. Piemēram, Lietuva īsteno kopīgu projektu – LITBAT – ar Dāniju, Latvija sākusi sadarbību ar Zviedriju projektā LATBAT, bet Igaunija ar Somiju – ESTBAT.

2012. gadā projektu BALTBAT bija nolemts atjaunot, 2014. gadā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības ministri parakstīja memorandu par jaunu bataljona formēšanu.

Ziņu lente
0