Lietuvā pabeigts svarīgs projekts iziešanai no BRELL

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
LitPol Link paplašināšana ir nepieciešama, jo tieši caur to Baltijas elektrotīklu frekvence tiks sinhronizēta ar kontinentālās Eiropas tīkliem, paziņoja Lietuvas operators.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Lietuvas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators Litgrid paziņoja par LitPol Link savienojuma paplašināšanas projekta pabeigšanu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz kompānijas preses dienestu.

Darbu ietvaros tika veikta virszemes elektrības pārvades līniju Alīta – Preni, Alīta – Igļauka, Alīta – Šeštoki rekonstrukcija. Tiek atzīmēts, ka visu triju līniju posmi, kuri atrodas pie Alītas transformatoru apakšstacijas, tika nomainīti ar pazemes kabeļiem.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Latvija iztērēs 405 miljonus eiro, lai sagatavotos atslēgšanai no BRELL

Šie darbi ir nepieciešami jaunas 330 kilovoltu līnijas būvniecībai starp Alītas transformatoru apakšstaciju un tuvumā esošo LitPol Link pārveidotāju.

"Elektroenerģētikas infrastruktūra Alītas tuvumā ir visa sinhronizācijas projekta stūrakmens, jo Baltijas valstu un kontinentālās Eiropas elektrotīklu frekvences tiks sinhronizētas tieši caur LipPol Link savienojumu," paziņoja Litgrid Stratēģiskās infrastruktūras departamenta direktore Gerda Krasauske.

Alītas apakšstacijas un pārveidotāja paplašināšana ietver sevī arī apakšstacijas, sadales iekārtas, 330 un 110 kilovoltu līniju rekonstrukciju.

"Tādējādi, pēc kabeļu darbu pabeigšanas 110 kilovoltu līnijās mēs jau esam izpildījuši vienu no projekta pamatdaļām," sacīja Krasauske.

LitPol Link paplašināšanas projekta izmaksas sastāda 26,2 miljonus eiro.

Baltijas valstis joprojām strādā sinhronā režīmā ar pēcpadomju energosistēmu tā dēvētajā BRELL gredzenā un ir atkarīgas no dispečeru punkta Maskavā un Krievijas elektroenerģijas tīkla. Lietuva, Latvija un Igaunija paziņoja, ka līdz 2025. gadam plāno izstāties no BRELL enerģijas gredzena.

Электренай ТЭС - Sputnik Latvija
Palaiduši vējā, tāpat kā tranzītu: eksperts par Baltijas izredzēm elektroenerģijas tirgū

Apstiprinātais scenārijs paredz veikt sinhronizāciju caur pašreizējo savienojumu LitPol Link un jauno jūras kabeli starp Lietuvu un Poliju, kā arī sinhronajiem kompensatoriem, kuri tiks iekārtoti visās Baltijas valstīs.

Krievija veic nepieciešamos pasākumus, kas saistīti ar Baltijas valstu izstāšanos no valsts energosistēmas. Kaļiņingradas apgabala enerģētiskās drošības labad uzbūvētas Majakovskas un Talahovksas TES ar 156 MW jaudu, kā arī Pregoļskas gāzes TES ar 456 MW jaudu.

Ziņu lente
0