Lietuva gatava piešķirt kredītu SVF

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasТабличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ
Табличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fondam var pietrūkt resursu pandēmijas globālo seko mīkstināšanai. Pie tam Baltijas valsts saistības var pieaugt, taču pagaidām valda uzskats, ka tāds scenārijs ir nereāls.

RĪGA, 2. novembris – Sputnik. Nepieciešamības gadījumā Lietuvas Banka piešķirs kredītu Starptautiskajam valūtas fondam līdz 297 miljonu eiro apmērā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Bankas preses dienestu.

Puses parakstījušas atbilstošu vienošanos. Tas darbosies no 2021. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim ar iespēju pagarināt vienošanos uz gadu.

Долар  - Sputnik Latvija
Viedoklis
SVF izdomājis, kā izglābt pasauli: fonda metodes Krievijai draud ar nabadzību

Tamlīdzīgus līgumus SVF noslēdz ar finansiāli dzīvotspējīgām valstīm situācijā, kad jūtams pieejamo resursu deficīts Covid-19 pandēmijas globālo ekonomisko seku mīkstināšanai.

Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vitass Vasiļauskis atzīmēja, ka Lietuvas atvērtā ekonomika lielā mērā ir atkarīga no starptautiskās vides.

"Tāpēc pasaules ekonomikas pakāpeniska un stabila atjaunošanās, neapšaubāmi nāk mums par labu. Tādējādi, parakstot divpusējo kredītvienošanos, mēs apstiprinām, ka esam gatavi finansiāli atbalstīt SVF, jo šis atbalsts var būt nepieciešams palīdzībai valstīm, kas visvairāk cietušas pandēmijā," viņš teica.

Pēc viņa vārdiem, vienošanās vienlaikus nozīmē, ka tiek atzīts Lietuvas progress, jo tādas vienošanās tiek slēgtas tikai ar finansiāli stabilām valstīm.

Pēc Vasiļauska domām, Lietuvas jaunās saistības stiprinās valsts balsi gan SVF, gan Skandināvijas un Baltijas grupā, ko fonda valdē parstāv kopējs izpilddirektors.

Vienošanās paredz divus kredīta scenārijus, izvēle būs atkarīga no fonda resursu tālākās restrukturizācijas.

SVF finansējuma galvenais un pastāvīgais avots ir dalībvalstu kvotas, kas pašlaik sasniedz 477 miljardus eiro pēc speciālajām aizdevuma tiesībām un sastāda gandrīz pusi SVF resursu.

Латвийский предприниматель Юрий Журавлев - Sputnik Latvija
Intervija
"Izķidātā un izmestā" Latvija integrēsies vienotajā Eirāzijā: biznesmeņa prognoze

Nepieciešamības gadījumā papildu līdzekļus SVF nodrošina dalībvalstis daudzpusējo un divpusējo vienošanos ietvaros.

No 2021. gada SVF plāno dubultot daudzpusējās kreditēšanas summu, noslēgt jaunas vienošanās par aizņēmumiem tā saucamajā otrajā aizsardzības līnijā pēc SVF kvotām līdz 286 miljardu eiro apmērā, speciālo aizņēmuma tiesību ietvaros (aptuveni 345 miljardi eiro).

Parakstot divpusējo kredītvienošanos, Lietuvas Banka uzņēmusies saistības piešķirt SVF aizņēmumu par summu līdz 297 miljoniem eiro, ja tas būs nepieciešams, pēc minēto fonda resursu reformas.

Ja SVF nemainīs fonda resursus, Lietuvas Bankas saistības divpusējās vienošanās ietvaros var pieaugt līdz 690 miljoniem eiro. Taču šodien tāds scenārijs ir nereāls.

Saskaņā ar divpusējiem līgumiem valstis piešķir aizņēmumus SVF tikai gadījumā, ja fondam nav pietiekamu resursu nepieciešamā kredītu potenciāla nodrošināšanai, piemēram, suverēno kvotu resursu un daudzpusējo kredītmehānismu.

Saskaņā ar LB un SVF divpusējo vienošanos, līdzekļi tiks piešķirti no Lietuvas Bankas finanšu aktīviem, tāpēc valsts budžetu, saistības vai parādu tas neietekmēs.

Ziņu lente
0