Igaunijā varētu legalizēt vai uz visiem laikiem aizliegt viendzimuma laulības

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASВо время участия в Baltic Pride 2013 в июле 2013 года, Вильнюс
Во время участия в Baltic Pride 2013 в июле 2013 года, Вильнюс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā sākta parakstu vākšana petīcijai par viendzimuma laulību legalizāciju, bet valdība gatavo referendumu par Konstitūcijas grozījumiem, kas padarīs tādas laulības par neiespējamām.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Partijas "Igaunijas zaļie" iesniegtā petīcija, kas aicina legalizēt viendzimuma laulības, trīs dienu laikā savākusi vairāk nekā 20 tūkstošus parakstu, stāsta Postimees.

Визит Папы римского Франциска в Ригу - Sputnik Latvija
Romas pāvests atbalstīja viendzimuma pāru civilās savienības

Petīcija publicēta vietnē Rahvaalgatus.ee, kurā ikviens var vērsties pie valsts parlamenta. Izskatīšanai tiek nodotas petīcijas, ko parakstījuši vismaz tūkstoš cilvēki.

Parlamentā petīcija nonāks tikai nākamajā gadā – līdz Ziemassvētkiem tā vāks parakstus. Pēc tam parlaments lems, kāda komisija to izskatīs: Sociālo lietu komisija, kuras kompetencē ir ģimenes jautājumi, vai Konstitūcijas komisija, ja petīcija tiks izskatīta kā cilvēka pamattiesību tēma.

2014. gadā Rīgikogu pieņēma Kopdzīves likumu, kas faktiski ļauj viena dzimuma cilvēkiem noslēgt civilu partnerību, taču līdz šim nav pieņemti šīs sfēras regulēšanai nepieciešamie lietišķie akti.

"Ar Kopdzīves likumu patiešām bija sarežģīti, jo tam bija vajadzīgi lietišķie akti. Būtu vienkārši grozīt likumu par ģimeni, nāktos mainīt tikai viena paragrāfa formulējumu, un viss varētu sākt strādāt," pastāstīja "Zaļo" līdere Zuleiha Izmailova.

Viņa atzīmēja, ka spriedze sabiedrībā ir liela, un, iespējams, politiķiem šķitīs labāk svītrot tēmu no dienas kārtības un dzīvot tālāk.

"Mums ir daudz problēmu: klimata krīze, ekonomiskā krīze, krīze veselības aprūpes jomā. Mums jānodarbojas ar svarīgiem jautājumiem, un, ja mūsu valdībai vajag vairākas nedēļas, lai sapulcētos un konstatētu, ka ir punkti Konstitūcijā, ko viņi ir gatavi ievērot, kā tas izskanēja valdības deklarācijā ceturtdien, tas nav nopietni. Naida kurināšana un kaitināšana varētu beigties, un pienāktu laiks risināt īstās problēmas," klāstīja Izmailova.

Ceturtdien Igaunijas valdība no jauna apstiprināja, ka 2021. gada pavasarī plāno organizēt valstī referendumu par laulībām: pilsoņiem ierosinās iekļaut Konstitūcijā punktu par to, ka laulība ir vīrieša un sievietes savienība. Referendums bija viens no noteikumiem koalīcijas līgumā ar konservatīvo partiju EKRE.

 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija
LGBT Lāčplēsis: bērni pie Saeimas prasīja atļaut viendzimuma laulības

Jautājums par referendumu atkal kļuva aktuāls, kad tika pārvarēta valdības krīze: valsts iekšlietu ministrs Marts Helme (EKRE) intervijā portālam Deutsche Welle cita starpā apsūdzēja LGBT pārstāvjus par "homopropagandu" un ieteica viņiem "bēgt uz Zviedriju".

Prezidente Kersti Kaljulaida, pazīstama ar savu atbalstu LGBT, paziņoja, ka Helme savu uzskatu dēļ nav piemērots iekšlietu ministra amatam, premjerministrs Jiri Ratass (Centriskā partija) atgādināja pilsoņiem, ka valsts nevērtē viņus no seksuālās orientācijas viedokļa, tomēr galu galā izdevās izvairīties no valdošās koalīcijas sabrukuma. Triju koalīcijas partiju līderi parakstīja paziņojumu, kurā solīja ar cieņu izturēties pret visiem Igaunijas iedzīvotājiem.

Vienlaikus petīcija par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību portālā Manabalss.lv, kas ierosina legalizēt bez laulības reģistrācijas dzīvojošo pāru attiecības, kopš 17. oktobra savākusi vairāk nekā 13 tūkstošus parakstu.

Ziņu lente
0