Eksperts: Baltija vēlas pārvērst Baltkrieviju par savu provinci

© SputnikГенеральный директор Института региональных проблем, кандидат политических наук Дмитрий Журавлев
Генеральный директор Института региональных проблем, кандидат политических наук  Дмитрий Журавлев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu un Polijas mērķis nav stiprināt demokrātiju kaimiņvalstī, neskatoties uz skaļajiem vārdiem, uzskata eksperts Dmitrijs Žuravļovs.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Baltkrievijas prezidenta bijusī kandidāte Svetlana Tihanovska iekļauta Krievijas IeM meklējamo personu bāzē.

Dzimtenē Tihanovska tiek meklēta lietā par aicinājumiem sagrābt varu valstī. Viņa apsūdzēta saskaņā ar republikas Kriminālkodeksa 361. pantu "Aicinājumi uz darbībām ar mērķi nodarīt kaitējumu Baltkrievijas Republikas nacionālajai drošībai".

Пресс-конференция кандидата в президенты Белоруссии С. Тихановской - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pauž sašutumu: Krievija izsludinājusi meklēšanā Tihanovsku

Latvijas ārlietu ministrs pauda sašutumu sakarā ar Tihanovskas izsludināšanu meklēšanā un klāstīja, ka viņa neesot pastrādājusi noziegumu. politiķes iekļaušanu meklējamo personu sarakstā viņš uzskata par iejaukšanos Baltkrievijas iekšējās lietās.

Reģionālo problēmu institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Žuravļovs intervijā Sputnik Lietuva norādīja, ka Latvija ir "suņa lomā".

"Ja no mūsu prokuratūras viedokļa viņas darbībās ir nozieguma sastāvs, mums ir tiesības izsludināt viņu meklēšanā. Tieši tāpat kā jebkuru citu noziedznieku. (..) Latvijas ĀM ar mums varētu strīdēties tikai par nozieguma sastāvu Svetlanas Tihanovskas darbībās vai tā trūkumu. Ja šajā jautājumā strīda nav, ir neiespējami tālāk apspriest, vai mums ir tiesības vajāt noziedznieku. (..) Tam nav ne mazākā sakara ar politiku Baltkrievijā," viņš teica.

Žuravļovs atzīmēja, ka Baltijas valstis, it īpaši Lietuva un kaimiņu Polija vienmēr uzskatījušas Baltkrieviju par poļu un lietuviešu koloniju.

"Ir pat neērti teikt, ka viņi (Baltijas valstis – red.) iejaukušās (Baltkrievijas – red.) iekšējās lietās, jo tas notika atklāti, tomēr pats galvenais ir mērķis. Baltijas un Polijas galīgais mērķis nebūt nav demokrātijas stiprināšana Baltkrievijā, mērķis ir aprīt Baltkrieviju, padarīt to par savu provinci. Tātad, protams, var jau runāt par demokrātijas brīvību un visu pārējo, tomēr dažkārt vajadzētu arī uz realitāti paskatīties," viņš konstatēja.

Ziņu lente
0