Baltijas valstis izrādījušās ES "līderos" pašnāvību skaita ziņā

CC0 / pxhere / Самоубийство
Самоубийство - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva jau vairākus gadus ieņem līderpozīcijas ES pēc pašnāvību skaita uz vienu iedzīvotāju un cenšas aiziet no reitinga pirmās vietas.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Pašnāvību skaits uz vienu iedzīvotāju Baltijas valstīs joprojām ir visaugstākais ES, vēsta Eurostat.

2016. gadā ES pašnāvību izdarīja 48 700 cilvēki – tas ir 1% no visām nāvēm ES. Vidēji pēc savas gribas mirst 11 ES iedzīvotāji uz 100 tūkstošiem cilvēku. Aptuveni 8 no 10 pašnāvniekiem (77%) ir vīrieši.

2017. gadā lielākais pašnāvnieku skaits bija Lietuvā – 26 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Aiz tās sekoja Slovēnija (20), Latvija (18) un Igaunija (17). Statistika pēc reģioniem ļauj precizēt, ka vislielākais pašnāvību skaits ES ir Lietuvas centrālajā un austrumu daļā (28).

Viszemākais pašnāvību līmenis ir Kiprā (4), Grieķijā un Maltā (5).

Колючая проволока на границе - Sputnik Latvija
Afgānis draud ar pašnāvību, ja viņam neļaus pēc iespējas drīzāk pamest Latviju

Latvijā nav statistikas pēc reģioniem (mazo izmēru dēļ Eurostat neiedala Latviju un Igauniju statistikas reģionos), taču iepriekš psihiatrs Andris Saulītis pastāstīja, ka visvairāk pašnāvību Latvijā notiek Latgalē, jo tas ir nabadzīgs, depresīvs reģions ar sliktu klimatu. Tikmēr Rīgā, pēc viņa sacītā, situācija ir labāka, nekā Beļģijā un Dānijā.

Lietuvas Veselības ministrija apstiprināja Pašnāvību novēršanas darbību nacionālo plānu 2020.-2024. gadam, vēsta Sputnik Lietuva. Paredzēts, ka līdz 2024. gada beigām ikgadējam pašnāvības gadījumu skaitam ir jāsamazinās līdz 18 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Plānoto pasākumu vidū ir cilvēku ar paaugstinātu pašnāvības risku psiholoģiskās un sociālās labklājības nostiprināšana, medicīnisko pakalpojumu pieejamības un kvalitātes celšana, monitorings un pašnāvību novēršanas sistēmas novērtēšana un statistiskās uzskaites pilnveidošana.

Ziņu lente
0