"Baltijas burbulis" plīsīs: pierobežas iedzīvotāji nevēlas ievērot pašizolāciju

© Sputnik / Sergey MelkonovГраница Эстонии с Латвией
Граница Эстонии с Латвией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmitiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju pierobežā paliks bez iztikas līdzekļiem, ja tiks atjaunota divu nedēļu pašizolācijas prasība pēc atgriešanās no Lietuvas un Igaunijas, pastāstīja Valkas mērs. Kā varētu atrisināt šo problēmu?

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Sakarā ar pieaugošo saslimstību ar jauno koronavīrusu Lietuvā un Igaunijā tā saucamais Baltijas burbulis – brīvas pārvietošanās režīms starp Baltijas valstīm – tūlīt plīsīs. Šajā sakarā piektdien, 4. septembrī, pēcpusdienā valdība veiks ārkārtas sēdi, lai izlemtu, vai var rast risinājumu pierobežas iedzīvotājiem un ieviest viņiem atvieglojumus pašizolācijas ievērošanas prasībās, vēsta TV3.

Молодой человек с кошкой на балконе многоквартирного дома в Москве - Sputnik Latvija
Slimam – 7 dienas, veselam – 14: Veselības ministrija nosaka jaunus izolācijas noteikumus

Rīcības plānu gadījumam, ja "Baltijas burbulis" plīsīs jau 4. septembrī, noteiktas slepenības kārtībā gatavo Valsts kanceleja. Neoficiāli izskanējis, ka tiem Latvijas iedzīvotājiem pierobežā, kuri ikdienā dodas uz Lietuvu vai Igauniju, var tikt ieviesti īpaši noteikumi, taču nedz Valsts kanceleja, nedz IeM joprojām nav precizējuši, kā tieši darbosies šī kārtība. Par to pastāstīs tikai ārkārtas sēdes laikā.

Vecumnieku un Skaistkalnes vidusskolās, kuras atrodas pie robežas ar Lietuvu, raizējas, ka, ja piektdien Lietuva iekļūs "dzeltenajā sarakstā", divu nedēļu pašizolācijas prasība tiks noteikta arī skolotājiem, kuri dzīvo Lietuvas pusē, taču katru dienu brauc uz Latviju. Tas skar ne vien pedagogus, bet arī daudzu citu profesiju pārstāvjus.

Pirms liktenīgās Ministru kabineta sēdes Valsts kanceleja sasaukusi darba grupas sapulci.

"Būtu ļoti labi, ja attiecībā uz darbiniekiem, pašvaldībām būtu izvēles brīvība un iespēja uzņemties kādu risku. Izvērtējot situāciju, pašai pieņemt lēmumu par to, vai darbiniekiem un pedagogiem ir jāievēro pašizolācija vai nav. Varētu parakstīt vienošanos ar šiem nozīmīgajiem darbiniekiem, kas dzīvo Lietuvā, kā viņi uzvedas Lietuvas pusē, lai pēc tam varētu droši strādāt Latvijas pusē," paziņoja Vecumnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Kovals (ZZS).

Taču Vecumnieku novads piekrīt, lai Valsts robežsardze dežurē Skaistkalnē uz tilta pār Memeli un aptur katru Latvijā iebraucošo automobili.

"Būtu ļoti labi, ja būtu iespēja uz Latvijas robežas aizpildīt formas, lai pēc tam varētu vieglāk sekot līdzi iebraucējiem un vīrusa izplatībai," ierosināja Kovals.

Arī Valkas novadā raizējas par divu nedēļu pašizolācijas ieviešanu pēc atgriešanās no Igaunijas.

Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Lietuvas iekļaušana "dzeltenajā sarakstā" palielinās IeM darba slodzi

"Milzu problēma būs daudziem desmitiem tūkstošu latviešu, kas strādā Igaunijā, bet dzīvo Latvijā. Viņi paliks bez iztikas līdzekļiem. Otrkārt, Valkas/Valgas gadījumā tie ir arī skolēni, kas dzīvo vienā, bet mācās otrā pusē," paskaidroja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija").

Viņš uzskata, ka Valkas un Valgas iedzīvotājiem ir jāpiešķir speciāls statuss ar tiesībām neievērot pašizolāciju. Divu pierobežas pilsētu ikdienas savā starpā ir ļoti cieši sasaistītas, tādēļ ievērot tik bargas epidemioloģiskās prasības nav iespējams.

"Apšaubu iespēju vispār šo izkontrolēt, īpaši Valkā un Valgā, kur robežšķērsošanas vietu ir daudz. Faktiski, tad būtu jāatjauno pilna robežkontrole," pārliecināts Krauklis.

Valsts robežsardzē paskaidroja, ka vismaz pagaidām norādījumi gatavoties iespējamai robežu patrulēšanai ar citām Baltijas valstīm nav saņemti.

Ziņu lente
0