Baltkrievijas ĀM: Baltijas valstu viedoklim mūsu acīs ir aizvien mazāka nozīme

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель МИД Белоруссии Анатолий Глаз у входа в здание МИД Белоруссии в Минске
Официальный представитель МИД Белоруссии Анатолий Глаз у входа в здание МИД Белоруссии в Минске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc sankciju saraksta publikācijas Baltkrievija bija pārsteigta par Baltijas valstu vēlmi soļot pa apli un kāpt uz grābekļa.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Baltkrievija būs spiesta ieviest atbildes pasākumus pret Baltijas valstīm pēc to lēmuma par sankcijām, informēja Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Anatolijs Glazs, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltija sadedzina tiltus uz Baltkrieviju. Labumu gūs Vācija

Iepriekš tika ziņots, ka Latvija, Igaunija un Lietuva aizliedz iebraukšanu 30 Baltkrievijas pilsoņiem. Aizliegums vērsts pret Aleksandru Lukašenko, iekšlietu un  tieslietu ministriem, ģenerālprokuroru, prezidenta administrācijas dienesta, Centrālās vēlēšanu komisijas un varasiestāžu darbiniekiem.

"Mēs uzmanīgi iepazināmies ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas paziņojumiem. Lai nu būtu, kā būdams, tās ir mūsu kaimiņvalstis, tāpēc to viedoklim mūsu acīs ir nozīme. Tomēr, ņemot vērā nesenos sasteigtos soļus, diemžēl nozīme ir aizvien mazāka," atzīmēja Glazs.

Viņš atgādināja, ka Baltkrievijas vēsture apstiprina: jebkādi mēģinājumi ar sankcijām ietekmēt republiku noved tikai pie pretēja efekta.

"Iepriekš mēs informējām, ka Baltkrievija būs spiesta ieviest adekvātus atbildes pasākumus pret tādu soļu iniciatoriem. Un tas tiks paveikts," teica ĀM pārstāvis.

Glazs pastāstīja, ka Baltkrievija pacietīgi gaidīs, līdz kaimiņvalstu valdībā uzvarēs veselais saprāts, un piezīmēja, ka šis brīdis pienāks ātrāk, nekā varētu domāt.

Viņš piebilda, ka "nav saprotams, kā šis Lietuvas, Latvijas un Igaunijas solis veicinās Baltkrievijas suverenitāti un neatkarību, par ko tik daudz runāts no viņu puses".

"Tomēr tāda uzstājīga vēlēšanās kāpt virsū vienam un tam pašam grābeklim un neprātīgi soļot pa slēgtu logu noteikti rada neliekuļotu vilšanos. Kā zināms, "lielākā muļķība ir darīt vienu un to pašu un cerēt uz citādu rezultātu," teica ĀM oficiālais pārstāvis.

Atgādināsim, ka 9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija infomēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija
Baltkrievija pati tiks galā: Lavrovs aicināja Baltijas valstis neiejaukties

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

ES paziņoja, ka neuzskata prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā par taisnīgām un godīgām, un atteicās atzīt to rezultātus. ES valstu līderi vienojās par individuālo sankciju vēršanu pret Baltkrieviju par vardarbīgu metožu pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata ES, par vēlēšanu falsifikāciju. EP saskaņo sarakstu, kurā plānots iekļaut aptuveni 20 augsti stāvošus ierēdņus. ES plāno piešķirt finansiālo atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem un no varasiestāžu darbinieku darbībām cietušajām personām.

Ziņu lente
0