Miljardiem dolāru: eksperts novērtēja Viļņas zaudējumus pēc Baltkrievijas kravu aiziešanas

© Sputnik / Андрей Александров / Pāriet pie mediju bankasКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas Stratēģisko pētījumu institūta analītiķis uzskata, ka cita starpā Minska varētu pārorientēt tranzītu uz Krieviju.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. Baltkrievijas kravu kopējā plūsma caur Baltijas valstu ostām pērn sasniedza aptuveni desmit miljardus dolāru, un tās pārorientēšana uz Ļeņingradas apgabala ostām sāpīgi skars Baltijas ekonomiku, uzskata Baltkrievijas Stratēģisko pētījumu institūta analītiķis Aleksejs Avdoņins.

Eksperts atzīmēja, ka augstāko punktu Baltkrievijas imports un eksports caur Baltijas ostām sasniedza pērn, bet šogad vērojama lejupslīde Covid-19 pandēmijas rezultātā, vēsta Sputnik Lietuva.

Caur Lietuvas un Latvijas ostām Baltkrievija pārsvarā piegādā kālija minerālmēslus – šis postenis pārsniedz 50% eksporta. Tam seko mašīnbūves, lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības produkcija.

"Piemēram, 2019. gadā Klaipēdas osta apkalpoja 14,1 miljonu tonnu Baltkrievijas kravu – 30,5% no visa ostas darbu apjoma. Klaipēdas beramkravu terminālis pārkrāva 9,8 milj. tonnu "Belaruskalija" minerālmēslu. Vairāk nekā desmit miljardi dolāru – tāda ir caur šīm ostām ejošā kopējā preču apgrozījuma (imports/eksports) vērtība," konstatēja Avdoņins.

Viņa rīcībā esošie dati liecina, ka pēdējā laikā Baltkrievija aktīvi eksportēja preces uz Latīņamerikas un Āfrikas, kā arī Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm – visos šajos virzienos pieejams tikai jūras transports.

Eksperts novērtēja, ka šajā situācijā īsākais loģistikas plecs Baltkrievijai bija Baltijas valstu ostas, taču, ņemot vērā politisko situāciju, viss var mainīties. Pie tam caur šīm jūras ostām daļēji notiek ar Ķīnas kapitāla dalību radīto Baltkrievijas ekonomisko zonu produkcijas eksports.

"Tas (kravu pārorientēšana – red.) var sāpīgi ietekmēt Baltijas valstis un tādējādi nivelēt viņu izteikumus politiskajos jautājumos. Ostu ekonomika Baltijas valstīm ir svarīgs un aktuāls nacionālā IKP punkts," uzskata Avdoņins.

Pēc eksperta vārdiem, Minska jau pirms zināma laika sāka izvērtēt eksporta kravu pārorientēšanu no Baltijas uz Krievijas ostām, pārsvarā – uz Sanktpēterburgas reģionu.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
"Pārāk labi dzīvo": Lukašenko atstās Lietuvu bez minerālmēslu un benzīna tranzīta

Eksperts uzskata: ja Krievijas loģistikas kompānijas un ostas piedāvās Baltkrievijai optimālas cenas, domājams, tiks atrasts piemērots piedāvājums, kas būs pat izdevīgāks par Baltijas piedāvāto.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko informēja, ka uzdevis valdībai iesniegt piedāvājumu par visu Baltkrievijas preču plūsmu pārorientēšanu no Lietuvas ostām. Viņš nenorādīja, par kādām tieši ostām varētu būt runa.

Lukašenko atzīmēja, ka Baltkrievijas transporta plūsmas veido "30% no Lietuvas budžeta". Viņš uzsvēra, ka ES valstīm nevajag biedēt Baltkrieviju ar sankcijām, jo Minska ir gatava dot atbildi.  

Ziņu lente
0