Baltijas valstu premjeri apspriež braucienu uz Minsku, lai tiktos ar valdību

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasАкция протеста в Минске после президентских выборов
Акция протеста в Минске после президентских выборов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas jautājumā Baltijas valstu vidū visaktīvāko pozīciju ieņem Lietuva – tā ir gatava ieviest individuālas sankcijas pret prezidentu Aleksandru Lukašenko un piedāvā nosūtīt premjerus pārrunām uz Minsku.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Lietuva apspriež ar pārējām Baltijas valstīm iespēju tikties Minskā ar Baltkrievijas valdības pārstāvjiem, lai apspriestu situāciju šajā valstī, paziņoja Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis, vēsta LRT. Tikmēr pati Lietuva grasās ieviest sankcijas pret virkni amatpersonu, tostarp aizliegt iebraukt valstī Aleksandram Lukašenko.

"Mēs meklējam veidus, lai starpniecības institūts uzsāk darbu. Un šodien tiek sperti soļi, varbūt, būs kaut kādas ziņas. Iespējams, viens no variantiem – noteikti kontakti ar valdību. Tiek apspriest, vai šie kontakti būs ārlietu ministru līmenī vai premjeru līmenī," paziņoja Skvernelis.

Янис Урбанович на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
Urbanovičs: Lukašenko atbalstīšana Latvijā ir signāls Latvijas varasiestādēm

Viņš piebilda, ka tiek veikti mēģinājumi vienoties par tikšanos Minskā.

Iepriekš ETV+ ziņu programma "Aktuālā kamera" paziņoja par vēl drosmīgāku iniciatīvu – iespējamo Baltijas valstu vizīti uz Minsku.

Pirms tam Baltijas valstu un Polijas prezidenti aicināja Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko nepielietot spēku attiecībā pret protestētājiem, atbrīvot aizturētos un uzsākt dialogu ar tautu. Turklāt četru valstu vadītāji piedāvāja savu starpniecību situācijas noregulēšanā Baltkrievijā. "Izolācija nevienai tautai nav uzskatāms par ceļu pie labklājības un attīstības. Mēs esam gatavi piedāvāt savas starpniecības metodes mierīga risinājuma panākšanai Baltkrievijā un valsts neatkarības un suverenitātes nostiprināšanai," tiek uzsvērts paziņojumā.

Trešdien, 19. augustā notika Eiropas Savienības Padomes ārkārtas samits, kurā ES valstu un valdību vadītāji apsprieda situāciju Baltkrievijā. Samita noslēgumā Eiropas Savienības Padomes vadītājs Šarls Mišels paziņoja, ka ES neatzīst prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurus paziņoja Baltkrievijas varasiestādes. Tāpat viņš uzsvēra, ka ES ieviesīs sankcijas pret "ievērojamu skaitu to cilvēku, kas ir atbildīgi par vardarbību republikā un falsifikāciju vēlēšanās". Šajā sarakstā var iekļūt arī pats ievēlētais prezidents Lukašenko.

Акция в поддержку президента Беларуси Александра Лукашенко - Sputnik Latvija
Latvijas un Lietuvas politika attiecībā uz Baltkrieviju dalās: Rīga neieviesīs sankcijas

Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās masveida protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, trīs cilvēki gājuši bojā. Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņu un pielietot spēka metodes.

Ziņu lente
0