Viņa ir možā noskaņojumā: par ko Tihanovska runāja ar Lietuvas varasiestādēm

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasВыборы президента Белоруссии
Выборы президента Белоруссии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ĀM vadītājs pastāstīja plašāk par to, kā Baltkrievijas opozicionāre Svetlana Tihanovska izrādījās Lietuvā.

RĪGA, 12. augusts – Sputnik. Lietuvas prezidents un ārlietu ministrs parunājās ar Baltkrievijas prezidenta amata kandidāti Svetlanu Tihanovsku, vēsta Sputnik Lietuva.

Tihanovska ieradās Lietuvā otrdienas naktī. Baltkrievijas Republikas Valsts robežas komiteja publicēja Telegram kanālā kadrus, kā viņa automobilis šķērso robežu robežkontroles punktā "Katlouka – Lavovišķi".

Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs paziņoja, ka Baltkrievijas neierobežoja viņas izbraukšanu, bet gan, tieši pretēji, palīdzēja. Republikā viņa iebrauca pēc vīzu režīma, tur viņai un viņa bērniem sniedza nepublisku drošu patvērumu.

Otrdien tika publicēta Tihanovskas uzruna, kurā viņa izskaidroja savu aizbraukšanu no republikas. Pēc viņas sacītā, viņa pieņēma lēmumu "absolūti patstāvīgi", to nekādā veidā nevarēja ietekmēt nedz draugi, nedz radinieki, nedz priekšvēlēšanu komanda.

Глава МИД Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Baltijas valstu ĀM vadītāji aicina Baltkrieviju uzsākt dialogu ar opozīciju

Šobrīd Tihanovska, kā jau pienākas, atrodas divu nedēļu pašizolācijā, kas netraucēja viņai aprunāties ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu un Lietuvas ĀM vadītāju.

Telefonsarunā prezidents painteresējās par viņas pašsajūtu un tuvākajiem nākotnes plāniem, kā arī apsolīja viņai un viņas ģimenes locekļiem politisko patvērumu. Iepriekš Lietuvas līderis uzrakstīja savā Facebook lapā, ka oficiālā Viļņa vienmēr piešķirs patvērumu spēkiem, "kuri ir noskaņoti uz brīvības un demokrātijas celšanu".

Arī Linkēvičs aprunājās ar Tihanovsku, par ko pastāstīja savā Twitter mikroblogā.

​"Aprunājos ar Svetlanu Tihanovsku. Viņa ir možā noskaņojumā. Viņa izteiksies tuvākajā nākotnē," uzrakstīja viņš.

Tāpat sarunā ar žurnālistiem viņš pastāstīja plašāk par to, kā baltkrievu opozicionāre izrādījās Lietuvā. Pēc ministra sacītā, viņš centās sazināties ar viņu, kad viņa vēl atradās Baltkrievijā, taču tas nebija izdevies.

Pēc viņa sacītā, pirmdien Tihanovska apmeklēja Centrālo vēlēšanu komiteju (CVK), un atstāja sūdzību sakarā ar balstu saskaitīšanu kopā ar savu advokātu. Pēc tam advokāts izgāja ārā, bet viņa palika un "tika aizturēta CVK uz septiņām stundām".

Политолог Семен Уралов - Sputnik Latvija
Politologs: krīzi Baltkrievija silda Varšava un Viļņa

"Un pēc tam, es tā saprotu, viņai nebija īpaši daudz izvēles. Tomēr bija kaut kāda saruna ar varas pārstāvjiem, tostarp kaut kāds spiediens. Un viņai vienkārši nebija citas izvēles, kā vien pamest valsti. Cita izvēle nebija pieņemama," atzīmēja ministrs.

Tāpat intervijā ministrs neizslēdza, ka ES var ieviest sankcijas pret Baltkrieviju. Pēc viņa sacītā, valstī notikušās prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja esošais valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko, Lietuvā netiek uztvertas kā leģitīmas, jo tajās gandrīz nebija ārvalstu novērotāju, nebija iespēju presei, savukārt Internets vienkārši nestrādāja.

Pēc Linkēviča sacītā, Lietuva negrasās sūtīt apsveikumu ievēlētajam prezidentam Aleksandram Lukašenko.

"Vispār jau, nav ar ko apsveikt pēc būtības," sacīja Linkēvičs.

Vakar Dānijas, Igaunijas, Somijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas un Zviedrijas ĀM vadītāji savstarpējā paziņojumā aicināja Baltkrievijas varasiestādes uzsākt dialogu ar opozīciju.

Devītajā augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Saskaņā ar CVK datiem, esošais prezidents Aleksandrs Lukašenko ieguva 80,08% balsu, otrajā vietā ir Svetlana Tihanovska ar 10,09%. Pie tam Tihanovskas štābā paziņoja, ka neatzīst CVK rezultātus, atzīmējot, ka dati no iecirkņiem visos republikas rajonos liecina, ka viņa ieguvusi 70-80%. Vairākās Baltkrievijas pilsētās sākās masveida nesankcionētas protesta akcijas, kuras turpinās jau vairākas dienas vakaros. Protestētāji būvē barikādes, kārtības sargi izdzenā viņu ar speclīdzekļu palīdzību.

Ziņu lente
0