Pentagons: ASV nosūtīs uz Poliju papildu 1000 karavīru

© Latvijas armija/srž. Ēriks KukutisТранспортный вертолет CH-47 "Chinook" ВВС США на авиационной базе в Лиелварде
Транспортный вертолет CH-47 Chinook ВВС США на авиационной базе в Лиелварде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nosūtīs uz Poliju papildu vienu tūkstoti karavīru, līgums ļaus "pastiprināt Krievijas savaldīšanu un nostiprināt NATO", paziņoja Pentagonā.

RĪGA, 4. augusts – Sputnik. ASV nosūtīs uz Poliju papildu vienu tūkstoti militārpersonu, paziņoja Pentagona vadītājs Marks Espers, vēsta RIA Novosti.

"ASV un Polija noslēdza pārrunas par paplašinātu sadarbību aizsardzības jomā (EDCA)… Līgums ļaus īstenot paaugstinātu aptuveni viena tūkstoša militārpersonu pastāvīgo klātbūtni," teikts Espera rakstiskajā paziņojumā.

Истребитель F-35 - Sputnik Latvija
Viedoklis
F-35 modernizācija – samaitātas reputācijas rezultāts

Polijā uz rotācijas pamata atrodas jau 4,5 tūkstoši ASV armijas karavīru, atgādināja viņš.

Tāpat līgums ļaus "pastiprināt Krievijas savaldīšanu un nostiprināt NATO", teikts Espera paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā Espers paziņoja, ka ASV izvedīs no VFR 11,9 tūkstošus militārpersonu. Pēc daļas Amerikas militārā kontingenta izvešanas no Vācijas tur paliks 24 tūkstoši karavīru. Saskaņā ar Amerikas vadības plāniem, NATO Eiropas valstīs uz rotācijas pamata tiks izvietoti aptuveni 5,6 tūkstoši cilvēku. Pēc Pentagona vadītāja teiktā, runa ir par kontinenta austrumiem un par Melnās jūras rajonu, kā arī – nākotnē par Poliju un Baltijas valstīm.

Nesen izveidotā ASV Sauszemes spēku 5. korpusa štābs tiks pārdislocēts uz Poliju, savukārt ASV spēku Eiropā štābs – uz Beļģiju.

Американский авианосец CVN-78 Gerald R. Ford - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pirmais "Fords" jāslīcina. Kāpēc ASV superkuģis vēl joprojām nav cīņasspējīgs

KF ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško atzīmēja, ka Maskava uzmanīgi seko līdzi ASV plāniem saistībā ar savu karavīru pārdislocēšanu Eiropā un vērtē šo soļu iespējamās militārās sekas reģionālajā drošībā. "Paskatīsimies, kā realitātē izskatīsies ASV spēku konfigurācija Eiropā pēc izsludinātajām izmaiņām," piebilda diplomāts.

Savukārt Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas vadītājs Konstantīns Kosačovs atzīmēja, ka NATO valstis var vienoties savā starpā, kur un kādus uzturēt militāros spēkus, bet ar vienu izņēmumu. Runa ir par Austrumeiropas valstīm, kuras pievienojās blokam pēc 1997. gada. Toreiz parādījās NATO un Krievijas Pamatakts, kur ir tiešs aizliegums dislocēt uz pastāvīga pamata būtiskus bruņotos spēkus un bruņojumus "jaunpienācēju" teritorijā. "Polija un Baltijas valstis, protams, ietilpst šajā kategorijā. Un Amerikas karaspēku izvietošana tur būs tiešs un agresīvs akta pārkāpums," sacīja politiķis.

Ziņu lente
0