Ekonomists aicina lietuviešus pasteigties ar braucieniem uz Poliju

© Foto : Lietuvos Respublikos VyriausybėВ Литве реконструируют дорогу А5 Каунас – Мариямполе – Сувалки
В Литве реконструируют дорогу А5 Каунас – Мариямполе – Сувалки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamnedēļ Polija var izrādīties valstu sarakstā, atgriežoties no kurām ir nepieciešams ievērot pašizolāciju.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Lietuvas iedzīvotājiem ir vērts pasteigties ar iepirkšanās braucieniem uz Poliju, jo tuvākajā laikā tā var izrādīties valstu sarakstā, atgriežoties no kurām ir jāievēro divu nedēļu pašizolācija, paziņoja "Luminor Lietuva" ekonomists Žigimants Maurics, raksta Sputnik Lietuva.

Латвийско-эстонская граница в Валке-Валге - Sputnik Latvija
Izsekot var tikai atbraukušos no Krievijas un Baltkrievijas: kā Latvijā kontrolē Covid-19

Valstis, kurās saslimstības rādītājs 14 dienu laikā pārsniedz 16 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, skaitās "koronavīrusa skartākās". Ierodoties no tām Lietuvā, ārzemniekiem un republikas pilsoņiem ir pienākums ievērot divu nedēļu pašizolāciju. Pēc Maurica sacītā, Polija ātri tuvojas pie šī rādītāja.

"Tādējādi, ja Covid-19 gadījumus skaits Polijā strauji nesamazināsies nākamnedēļ, tā tiks iekļauta koronavīrusa infekcijas skarto valstu sarakstā (tas tiek atjaunots piektdienās), kas nozīmē, ka ierodoties no šīs valsts būs nepieciešama 14 dienu izolācija (piemēram, iepirkšanās Suvalkos). Iespējams, šajā gadījumā Lietuvai nebūs lieli zaudējumi (lietuvieši atstāj aptuveni 400 miljonus eiro gadā Polijas pierobežas veikalos), taču šāda nenoteiktība traucē tūrisma braucieniem apkārt visai Eiropas Savienībai, jo katru nedēļu ikviena valsts var nonākt sarakstā," uzrakstīja viņš Facebook.

Iepriekš Viļņas Universitātes profesors un "Santaros" klīnikas ārsts Vitauts Kasulēvičs pievērsa uzmanību tam, ka situācija ar Covid-19 Polijā pasliktinās, taču valsts neatrodas "koronavīrusa skarto" sarakstā.

No šodienas Lietuvā aizliegts iebraukt no Luksemburgas, Rumānijas, Spānijas, Bulgārijas, Beļģijas, Zviedrijas, Portugāles, Maltas, Čehijas un Horvātijas. Taču, saskaņā ar aktuālāko Veselības ministrijas apstiprināto sarakstu, no Polijas drīkst iebraukt bez ierobežojumiem.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Situācijas ar Covid-19 dēļ Lietuva aizliedza iebraukšanu desmit valstu iedzīvotājiem

Lietuvas iedzīvotāji bieži brauc iepirkties uz kaimiņvalsti. Visbiežāk viņi pērk pārtikas produktus un alkoholu, taču dažkārt uz Poliju brauc pēc lielākiem pirkumiem. Pēc viņu sacītā, tas ļauj ietaupīt vairākus simtus eiro cenu starpības dēļ, jo Polija nav eirozonā. Vispopulārākās pierobežas iepirkšanās pilsētas ir Suvalki un Bjalistoka.

Saskaņā ar aktuālākajiem datiem Polijā ar Covid-19 ir inficējušies 47 469 cilvēki, turklāt pēdējo četru dienu laikā jaunu gadījumu skaits bijis rekordliels. Polijas Senāta sēde ir pārcelta sakarā ar to, ka viens no senatoriem inficējies ar koronavīrusu, pārējie senatori drīkstēs atrasties prezidenta Andžeja Dudas inaugurācijā tikai pēc Covid-19 testa rezultātu saņemšanas. Polijas policija šonedēļ rīkos pārbaudes veikalos ar mērķi pārbaudīt, vai darbinieki un apmeklētāji lieto aizsargmaskas.

Ziņu lente
0