Ekonomists: Baltijai jāizvēlas starp izmiršanu un attiecību normalizāciju ar KF

© Pixabay / schuldnerhilfeПустые карманы
Пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darbaspēka izspiešana uz Eiropas darba tirgu novedīs pie Baltijas valstu ekonomikas kolapsa, tāpēc vienīgā iespēja glābt tās no degradācijas – atjaunot attiecības ar austrumu kaimiņu, uzskata eksperts.

RĪGA, 7. jūlijs – Sputnik. Latvija un Lietuva iekļuvušas starp ES līderiem bezdarba ziņā, materiālā RuBaltic.ru konstatēja eksperts Aleksandrs Nosovičs. Viņš atsaucās uz statistikas aģentūras Eurostat datiem. Šo valstu ekonomiskā lejupslīde ir jo pārsteidzošāka, ņemot vērā, ka koronavīrusa pandēmijā Baltijas valstis cietušas daudz mazāk nekā valstis Eiropas rietumos un dienvidos, viņš atzīmēja.

Мужчина в пустом офисе - Sputnik Latvija
Trīs mēnešu laikā bezdarbnieku skaits Latvijā pieaudzis par 22 tūkstošiem

Pēc Nosoviča domām, tas liecina, ka Baltijas valstu ekonomikā stāvoklis bija bēdīgs jau pirms pandēmijas, bet krīze saskaņā ar ekonomikas teorijām, vissāpīgāk sit pa ES ekonomikas perifēriju, nevis centru.

Intervijā Sputnik Lietuva ekonomikas zinātņu doktors, Krievijas valdības Finanšu universitātes prorektors Aleksejs Zubecs atzīmēja, ka Baltijas valstīm ir jāizvēlas – izspiest ekonomiski aktīvos iedzīvotājus peļņā uz Eiropu vai sakārtot attiecības ar Krieviju. Pirmajā gadījumā, iespējams, ekonomikas kolapss.

"Migrācijas ceļš, darba spēka izspiešana uz darba tirgu Eiropā – tas ir ceļš, kas novedīs pie visu Baltijas valstu, ne tikai Latvijas ekonomikas kolapsa pārskatāmā nākotnē, 10-15 gadu laikā. Pēc tam šīs valstis pāries pie Eiropas Savienības dotācijām, kas piešķirs zināmus līdzekļus galveno bāzes struktūru uzturēšanai, bet ekonomika tur būs pareizināta ar nulli, ja nebūs ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Otrs ceļš – tā ir pašu ekonomikas attīstība, kuras dēļ ir jāatjauno normālas attiecības ar Krieviju, jo ne Igaunija, ne Latvija nevienam ES no ekonomikas attīstības viedokļa nav vajadzīga," viņš teica.

Zubecs atzīmēja, ka atšķirībā no Eiropas valstīm, Krievijai ir, ko piedāvāt Baltijai.

"Tāpēc, vienīgā iespēja glābt ekonomikas no degradācijas – atjaunot attiecības ar Krieviju. Ja Baltijas valstu valdības dos priekšroku konfrontācijai ar Krieviju, tas nozīmē, ka drīz vien šīs valstis vienkārši ekonomiski pazudīs no pasaules kartes," viņš secināja.

Ziņu lente
0