Igaunijas nepilsonis trīs mēnešus dzīvo Manilas lidostā

© Sputnik / Вадим АнцуповСерый паспорт негражданина Эстонии
Серый паспорт негражданина Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviokompānija AirAsia izņēmusi Romāna Trofimova nepilsoņa pasi un apsolījusi atdot, kad viņš dosies uz Igauniju, taču pagaidām lidojumus ir pārtraukusi.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Jau vairāk nekā simt dienas Igaunijas nepilsonis nevar atgriezties mājās no Filipīnām un dzīvo galvaspilsētas lidostā, vēsta EER.

Jihvi pilsētas iedzīvotājs Romāns Trofimovs no krievvalodīgajiem Igaunijas ziemeļrietumiem ieradās Filipīnās 20. martā ar pārsēšanos Novosibirskā. No Igaunijas viņš izlidoja 12. martā, kad valstī tika ieviests ārkārtējais stāvoklis koronavīrusa izplatības dēļ. Filipīnās ārkārtējais stāvoklis pandēmijas rezultātā ieviests 15. martā.

Filipīnu migrācijas dienests neļāva Trofimovam iebraukt valstī. Aviokompānijas AirAsia pārstāvji, kas viņu nogādāja salā, izņēmuši viņa pasi un apsolījuši atdot, kad viņš atgriezīsies dzimtenē. Taču patlaban aviokompānija neveic reisus ārpus Filipīnām.

Kopš tā laika Trofimovs dzīvo Manilas starptautiskajā lidostā.

Tūlīt pēc problēmas rašanās viņš sazinājās ar goda konsulu (tuvākā Igaunijas vēstniecība atrodas Tokijā).

"Sarakste un pārrunas pa tālruni ilga aptuveni mēnesi. Izskatīja dažādus variantus, lai rastu iespēju ielaist mani valstī. Tā kā pandēmijas radītā situācija ir neparasta, atrisināt jautājumu neizdevās. Taču arī aizlidot no valsts es nevaru, jo man aizliegta iebraukšana valstī, tātad saskaņā ar vietējiem noteikumiem izbraukt es varu tikai ar aviokompāniju, kas mani atvedusi. Viņi ir paņēmuši manu pasi un atdos, kad došos uz Igauniju. Taču uz Igauniju viņi nelido, tagad viņi nekur nelido. Man visu laiku iesaka gaidīt, kad atsāks lidojumus. Piedāvāja variantu ar Turkish Airlines, taču arī viņi nelido. Tāpēc gaidu, izlidošanas datums atlikts jau četras reizes. Šeit pastāvīgi pagarina ārkārtējo stāvokli, valsts vēl joprojām ir slēgta," viņš pastāstīja.

Tromifovs piebilda, ka Igaunijas vēstniecības Japānā pārstāvis ieteicis sēsties repatriācijas reisā līdz Amsterdamai, no turienes – uz Igauniju.

"Tikai man vajadzēja nopirkt biļetes. Tas izmaksātu apmēram 1500 eiro. Tādas naudas man nav. Man ieteica ņemt kredītu, taču es negribu riskēt, jo nebija garantijas, ka mani izlaidīs no valsts, bet kredītu es nevarēšu atdot."

Sākumā viņš nakšņoja uz soliņiem lidostā, līdz aviokompānija piešķīra istabu. Mazgāties un mazgāt apģērbu nākas tualetē.

"Tagad mani divreiz dienā ēdina ar vienveidīgu uzturu. Medicīniskās palīdzības nav. Nav, kam sūdzēties. Šeit ir tikai apsargi, aviokompānijas pārstāvju nav. Informācijas arī nav," teica Trofimovs.

Igaunijas Ārlietu ministrija pastāstīja, ka par problēmu ir informēti un meklē risinājuma iespējas.

Ziņu lente
0