Lietuva palūdza ES uzņemties atbildību par BelAES drošību

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasСтроительство Белорусской АЭС в Островце
Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikmēr EK vadītā misija apstiprināja galveno drošības prasību ievērošanu Minskā pirms stacijas palaišanas.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Eiropas Savienības institūti sadzirdējuši trauksmes signālu, ko Lietuva nosūtīja saistībā ar Baltkrievijas AES, paziņoja Lietuvas Enerģētikas ministrijas vadītājs Žigimants Vaičūns. Par to teikts Lietuvas valdības paziņojumā, vēsta Sputnik Lietuva.

Ministrija apgalvo, ka Eiropas Komisija paziņojusi par ES gaidāmo rīcības plānu saistībā ar BelAES, atbildot uz Lietuvas Republikas ministru pieteikumu. Vēstulē teikts, ka EK vadītā misija Baltkrievijā apstiprināja, ka Minska ievēro galvenās drošības prasības pirms atomstacijas palaišanas.

Тепловыделяющие элементы (ТВЭЛ), использующиеся на атомных электростанциях - Sputnik Latvija
BelAES piegādāta kodoldegviela: rudenī Latvija varēs nopirkt elektrību

"Esmu pateicīgs ES par tās aktīviem centieniem, taču mēs turpinām uzsvērt, ka visu kodoldrošības prasību neizpildīšana atomelektrostacijas projektā Baltkrievijā uzliks atbildības slogu ne tikai Baltkrievijai, bet arī ES institūtiem, kuri piedalās šajā procesā," paziņoja Vaičūns.

Enerģētikas eirokomisāres Kadri Simsones un paplašināšanās un labu kaimiņattiecību lietu eirokomisāra Olivera Varheli vēstulē teikts, ka Baltkrievija uzņēmusies pienākumu turpināt sadarbību ar Eiropas Kodoldrošības regulēšanas grupu (ENSREG), tai skaitā zināmu kontroli no ENSREG puses attiecībā uz to, kā tiek īstenots Nacionālais rīcības plāns.

Lietuvas enerģētikas un ārlietu ministriem adresētajā vēstulē norādīts, ka aprīļa beigās EK prezentēja detalizētu pārskata plānu un ka pašlaik tiek gaidīta atbilde no Baltkrievijas.

No savas puses ES veic sagatavošanās soļus turpmākai ENSREG rīcībai.

Savstarpēja EK misija ar ENSREG ekspertiem Baltkrievijā notika martā.

Strīdi saistībā ar Baltkrievijas AES palaišanu

Baltkrievija ar Krievijas korporācijas "Rosatom" palīdzību būvē  atomelektrostaciju Grodņas apgabalā, aptuveni 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuvas valdība ir ļoti neapmierināta ar vietas izvēli AES izvietošanai.

Президент фонда Основание  Алексей Анпилогов - Sputnik Latvija
"Tas ir paradokss": eksperts pastāstīja, kādu cenu Baltija maksā par mītisko vienotību

Jau kopš projekta pastāvēšanas sākuma Lietuva pret to kategoriski iebilst, apsūdz Minsku par "nedrošu celtniecību" un ziņo, ka BelAES apdraud Baltijas republiku.

Turklāt Viļņa iebilst pret objekta ražotās enerģijas eksportu. Šoziem Lietuvā tika pieņemts likums, kas paredz: elektrība no BelAES nevar nonākt republikas tirgū.

Lietuvas varasiestādes pastāvīgi aicina kaimiņu republikas nepirkt enerģiju no "nedrošās stacijas" un visās starptautiskās platformās cenšas pievērst uzmanību problemātiskajai stacijai.

Daudzi eksperti norādīja, ka Viļņas asā pretošanās BelAES jautājumā nav saistīta ar jautājuma tehniskajiem vai ekoloģiskajiem aspektiem vai arī ar drošību, bet gan ar "apvainošanos" sakarā ar Ignalinas AES zaudēšanu.

Ziņu lente
0