Pievērsušies vien padomju pagātnei: vēsturnieks par "pārsteidzošu ainu" Baltijas valstīs

© Sputnik / Евгений БиятовДоцент кафедры истории южных и западных славян Исторического факультета МГУ Юрий Борисенок
Доцент кафедры истории южных и западных славян Исторического факультета МГУ Юрий Борисенок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas politiķiem vajadzētu pārtraukt domāt par padomju pagātni un izvirzīt apsūdzības Krievijai, - nāktos beidzot pievērsties problēmu risināšanai pašu valstīs.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Lietuvas konservatori nākuši klajā ar ierosinājumu nodibināt "PSRS agresijas pret Eiropu dienu" pretsvarā Vācijas ārlietu ministra Haiko Māsa paziņojumam par to, ka Vācija viena sāka karu ar uzbrukumu Polijai un tikai Vācija ir atbildība par noziegumiem pret cilvēci. Lietuva vēl joprojām cenšas iegalvot, ka Krievija esot vainojama Otrā pasaules kara kurināšanā un mēģina "uzkraut vainu" citām valstīm, vēstīja Sputnik Lietuva.

Tendence apsūdzēt Krieviju saglabāsies, kamēr Baltijas valstu politiķi būs pievērsušies padomju pagātnei, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Maskavas Valsts universitātes Vēstures fakultātes Dienvidslāvu un rietumslāvu vēstures katedras docents Jurijs Borisenoks.

"Neskatoties uz Vācijas un Austrijas viennozīmīgo reakciju, neskatoties uz ES vēstnieku klātbūtni Minskā, mēs vērojam pārsteidzošu ainu. Bijušās hitleriskās koalīcijas valstis viennozīmīgi iesaka atzīt savu režīmu atbildību, kuri piedalījās Otrajā pasaules karā Hitlera pusē. Pie tam Austrumeiropas valstīs joprojām dominē tendence, kas jau 30 gadus satrauc vietējo varasvīru prātus, - princips par Vācijas un Padomju Savienības vienlīdzīgu atbildību par kara sākumu," atzīmēja Borisenoks.

Viņš norādīja, ka šī tendence gūs pārsvaru Baltijas valstīs arī nākotnē.

"Kā tad to var – aizmirst Padomju Savienību? Uz tā balstās valsts politika un ideoloģiskā konstrukcija Baltijas valstīs. Ja to aizvākt, atklāsies neglīta aina, jo daudzi Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pilsoņi piedalījās karadarbībā hitleriskās Vācijas pusē un visiem spēkiem palīdzēja nacistiem okupācijas režīma apstākļos," atgādināja vēsturnieks.

Borisenoks norādīja, ka redzama ne tikai politiķu pārliecība par to, ka Krievija ir galvenais ienaidnieks, bet arī viņu materiālā ieinteresētība.

День Победы за рубежом - Sputnik Latvija
Berlīne pateicas par atbrīvošanu no nacisma, bet Latvijas ĀM sacer zemisku paskvilu

"Eiropas Savienība vēl joprojām tīri labi finansē Krievijai naidīgu noskaņojumu. Iespējams, ja šo fondu nebūtu, Baltijas politiķi risinātu iedzīvotājiem vajadzīgākus jautājumus. Lai tas viss pārtrauktos, ir jāparādās jaunai politiķu paaudzei, kam nebūs vajadzīga tāda tradīcija, kā padomju pagātnes un mūsdienu Krievijas nomelnošana, lai pamatotu pašu politiskās neveiksmes," secināja Borisenoks.

Krievijas viedokli par Otrā pasaules kara rezultātu Baltijas valstis uzskata par vēstures "sagrozīšanu" un pie tam dēvē Padomju Savienību par kara vaininieku līdz ar hitlerisko Vāciju. Savukārt Maskava jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka stingri stāsies pretī vēstures falsifikācijas mēģinājumiem un pakāpeniskai nacisma reabilitācijai, kas ar varasvīru atļauju plaukst Baltijas valstīs.

Ziņu lente
0