Lietuvā "netīru" automobili varēs iemainīt pret elektrisko skrejriteni

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasПункты проката электросамокатов
Пункты проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva ir gatava piešķirt līdz 1000 eiro vidi nepiesārņojošo velosipēdu, mopēdu un elektrisko skrejriteņu iegādei.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. No nākamās nedēļas Lietuvas iedzīvotāji varēs saņemt kompensāciju par atteikšanos no veca un vidi piesārņojoša automobiļa, ja tiek iegādāts elektriskais skrejritenis, velosipēds vai sabiedriskā transporta gada biļete, vēsta Sputnik Lietuva.

Lietuvas vides ministrs Kēstutis Mažeika preses konferencē pastāstīja, ka kompensācija par sabiedriskā transporta gada biļeti tādā gadījumā sastādīs 260 – 300 eiro, par elektriskā mopēda vai motocikla iegādi – līdz 1000 eiro, elektriskā velosipēda iegādi – līdz 700 eiro, velosipēda vai elektriskā skūtera iegādi – līdz 400 eiro.

Балтийский угольный терминал в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Gaiss Rīgā kļuvis tīrāks pēc atbrīvošanās no padomju pagātnes

Ministrs atzīmēja, ka pieteicējs saņems kompensāciju līdz 1000 eiro un varēs iegādāties arī citas lietas.

Pērnā gada oktobrī Lietuvā stājās spēkā likums, saskaņā ar kuru valsts iedzīvotājiem, kas atsakās no neekoloģiskiem automobiļiem, pienākas kompensācija 1000 eiro apmērā. Par vidi piesārņojošiem automobiļiem uzskata transportlīdzekļus ar dīzeļdzinēju, kura ogļskābās gāzes izmeši atmosfērā pārsniedz 115 gramus uz vienu kilometru, kā arī transportlīdzekļi ar benzīna vai gāzes dzinēju, kuru ogļskābās gāzes izmeši pārsniedz 130 gramus uz vienu kilometru.

Pēc ministra sacītā, kopš pērnā gada jau ir saņemti 644 auto pieteikumi. Uz kompensācijām drīkst pretendēt šoferi, kuri vismaz gadu ir izmantojuši vidi piesārņojošo automobili un nodot to utilizācijai.

Līdz šim kompensāciju varēja pieteikt tikai gadījumos, kad tiek iegādāts vidi mazāk piesārņojošs automobilis.

Pēc likuma stāšanās spēkā Luminor bankas galvenais ekonomists Žigimants Maurics nosauca šo varasiestāžu iniciatīvu "par vienu no muļķīgākajām Lietuvas vēsturē".

Ziņu lente
0