ASV piešķirs 50 milj. eiro militāro objektu projektēšanai Baltijā, taču tikai savām firmām

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasВоенные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии
Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV turpina piešķirt naudu militāro objektu attīstībai Baltijā, kārtējos 49 miljonus eiro piešķirs inženierijas darbiem.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. ASV plāno iztērēt gandrīz 50 miljonus dolāru militāro objektu projektēšanai Baltijas valstīs. Par to teikts ASV Sauszemes karaspēku Eiropā Inženierijas korpusa pieteikumā, vēsta Russia Today.

Inženierijas korpuss plāno novirzīt līdzekļus lidlauku, dzelzceļa, militāro poligonu, degvielas un eļļu glabātuvju, munīcijas un sprādzienbīstamo materiālu noliktavu, kazarmu, dzīvojamo bloku, inženiertehnisko konstrukciju, medicīnas bloku, administratīvo ēku, pārvietošanās līdzekļu tehniskās apkalpošanas un remonta darbnīcu, mācību kompleksu, operatīvo vai izlūkošanas centru un citu ASV Bruņoto spēku objektu būvniecības, remonta un rekonstrukcijas projektu darbiem.

Балтийский флот - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas Su-24, NATO F-16 un Donald Cook: kas noticis Baltijas jūrā

Tāpat naudu varēs novirzīt darbuzņēmuma līgumiem par papildu pavadījumu, kas ietver sevī dabas aizsardzības dokumentācijas sagatavošanu, dažādu atļauju saņemšanu, inženierģeoloģiskas izpētes veikšanu un topogrāfisko karšu sastādīšanu.

Līgumos noteiktos darbus varēs veikt tikai amerikāņu kompānijas vai savstarpējie amerikāņu un uzņemošās puses uzņēmumi. Tie tiks noteikti līdz septembrim.

Saskaņā ar pieteikumu, ASV plāno noslēgt vismaz trīs līgumus par arhitektūras inženierijas pakalpojumu sniegšanu.

Dokumentā norādīts, ka šo pakalpojumu iegāde tiks virzīta uz esošo un nākotnes ASV Sauszemes karaspēku Inženierijas korpusa misiju atbalstīšanu, kas tiek īstenotas Baltijā Eiropas savaldīšanas iniciatīvas ietvaros, kas paredz vairāku tūkstošu Ziemeļatlantijas alianses militārpersonu izvietošanu Eiropas valstīs, kas robežojas ar KF, kopā ar tehniku un aprīkojumu.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Pagaidām informatīvi: Rīgā uzskata, ka Ķīna apdraud NATO

Iepriekš kļuva zināms, ka ASV 2020. gadā piešķir Baltijas valstīm 175 miljonus dolāru no aizsardzības budžeta militārās kooperācijas attīstīšanai. Turklāt pirmo reizi tika piešķirti naudas līdzekļi pretgaisa aizsardzības attīstībai – 50 miljoni dolāru.

ASV ik gadu piešķir militāro palīdzību Baltijas valstīm. Maskava vērtē to kā nedraudzīgu soli NATO militārās klātbūtnes paplašināšanās fonā pie Krievijas robežām.

"Mūs satrauc NATO militārās aktivitātes pastiprināšanās Baltkrievijas un Krievijas robežu tuvumā, kā arī alianses aizritējušajā samitā Londonā pieņemtie lēmumi par turpmāko tās valstu militāro budžetu palielināšanu. Šie soļi ved pie Eiropas militarizācijas un tiek īstenoti par spīti saistībām nenostiprināt savu drošību uz citu drošības rēķina," paziņoja decembrī KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs.

Ziņu lente
0