Kauņā reaģēja uz skandālu saistībā ar ārstu vienreizlietojamo apģērbu

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasТестирование проб на коронавирус
Тестирование проб на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Infekcijas slimnīcas vadība atzīmēja, ka neviens mediķis, kurš tieši kontaktējis ar koronavīrusa pacientiem, nav vilcis kostīmu atkārtoti.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Kauņas Infekcijas slimību klīnikas vadītāja Aukse Mikene izskaidroja situāciju ar maisiem ar mediķu vienreizlietojamo apģērbu, kuru dēļ piektdien izcēlās skandāls, vēsta Sputnik Lietuva.

Translācija notika Kauņas klīniskās slimnīcas Facebook lapā.

Pēc Mikenes sacītā, tas apģērbs, kurš atradās maisos, ir "trešais slānis", kuram virsū ārsti velk vel divus. Pa virsu tiek uzvilkts vienreizlietojamais halāts un priekšauts, un pēc pacienta apskatīšanas ārsta novelk pirmos divus apģērba slāņus, kā arī aproces, cimdus, un tikai pēc tam "trešo slāni".

Klīnikas vadītāja apgalvo, ka neviens no kostīmiem, kas atrodas maisos, netika izmantots koronavīrusa pacientu apskatīšanas laikā.

Mikene atzīmēja, ka kamēr mediķi veica pakalpojumus, kurus tagad sniedz mobilajos punktos, tie bija 20-25 pacienti ar aizdomām par koronavīrusa, un tikai vienam apstiprinājās infekcija. Patlaban klīnikā tika paņemti 360 Covid-19 testi un tikai 22 no tiem izrādījās pozitīvi.

"Ja jūs padomāsiet un paskaitīsies, ar tiem 360 cilvēkiem bija tikai divi cilvēki pilnā ekipējumā. Paskatieties, cik iespējams ir tas, ka tests izrādīsies pozitīvs," paziņoja klīnikas vadītāja.

Pēc viņas sacītā, medicīnas iestādē pret visu attiecas racionāli, un neviens no kostīmiem maisos nebija mediķim, kurš tiešā viedā būtu saskāries ar koronavīrusa inficētajiem.

"Mums bija pacienti smagā stāvoklī, kuriem bija aizdomas par koronavīrusu, viņi gulēja reanimācijā vai arī bija pēc hemodialīzes. Ārstiem visos šajos apģērbos bija jānākas jāstrādā pie viņiem. Un pēc šādiem pacientiem nekādas drēbes netika izmantotas atkārtoti un netika uzglabātas. Tādēļ, sekojot saprāta kritērijiem, mēs ietaupījām trešo iekšējo slāni pēc pacientiem, kuri tika apkalpoti absolūti drošā vidē, savukārt medicīnas personālam nebija nekāda tieša kontakta," paskaidroja Mikene.

Iepriekš Lietuvā izcēlās skandāls fotogrāfiju dēļ, kuras savā sociālā tīkla lapā publicēja kāda Lietuvas medija žurnāliste. Bildēs bija redzami aizsieti polietilēna maisi ar apģērbu, uz kuriem bija rakstīti vārdi un uzvārdi.

Komentārā tika norādīts, ka maisos atrodas Kauņas infekciju slimnīcas ārstu vienreizlietojamais apģērbs, kuru, saskaņā ar noteikumiem, ir jāutilizē uzreiz pēc nomaiņas, taču to vilka atkārtoti.

Капельница. Архивное фото - Sputnik Latvija
Baltijas valstis ir ES antilīderu pieciniekā tuberkulozes mirstības ziņā

Pēc tam premjerministrs Sauļus Skvernelis pieprasīja Veselības ministrijas vadītājam Aurēlijam Verigam nekavējoties atlaist Kauņas klīniskās slimnīcas vadītāju, ja informācija tiks apstiprināta.

Atbildes kārtā Veriga atzīmēja, ka ir aizliedzis veikt dienesta pienākumus medicīnas iestādes vadītājai līdz visu apstākļu noskaidrošanai un īslaicīgi norīkos tās vietā vienu no viņas vietniekiem.

Sestdien premjers atzīmēja, ka daļu tikko piegādāto aizsarglīdzekļu partijas nosūtīs pirmām kārtām uz Kauņu.

Ziņu lente
0