Speciālisti stāsta, kā pareizi uzglabāt produktu krājumus

© Photo BT1 / Andrejs TerentjevsСыр для гриля
Сыр для гриля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa pandēmijas rezultātā daudzas pasaules valstis slēgušas robežas un cenšas pēc iespējas ierobežot iedzīvotāju pārvietošanos. Cilvēki veido pārtikas produktu un citu plaša patēriņa preču krājumus mājās.

RĪGA, 23. marts – Sputnik. Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests (VMVT) atgādināja pārtikas produktu uzglabāšanas noteikumus: pandēmijas draudu fonā iedzīvotāji sākuši veidot krājumus. Dienests atgādināja, ka šo noteikumu pārkāpums draud ar nopietnu risku veselībai.

"Glabājiet produktus atbilstošā temperatūrā un nodrošiniet piemērotu termisko apstrādi. Ēdiena pagatavošanas procesā (cepšana, vārīšana, sautēšana utt.) ieteicams, lai temperatūra nebūtu zemāka par 75 grādiem," dienesta teikto citēja Sputnik Lietuva.

Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija
Inflācija: kas un kā sadārdzinājies Latvijā pēdējā gada laikā

Speciālisti atzīmēja, ka pagatavotos ēdienus nav vēlams atstāt istabas temperatūrā vairāk kā divas stundas, ātri bojājošos produktus jāuzglabā ledusskapī 0...+6 grādu temperatūrā. Saldētos produktus jāuzglabā -18 grādu vai zemākas temperatūras apstākļos.

Jāpiebilst, ka ledusskapī jābūt pietiekami daudz vietas, turklāt jāievēro pārtijas produktu ražotāju sniegtās uzglabāšanas instrukcijas.

"Dažus produktus iespējams droši izmantot pēc derīguma termiņa beigām. Šos produktus palīdz atšķirt derīguma termiņa datuma atzīme: uz ilgi uzglabājamu produktu iesaiņojuma ir atzīme "Ieteicams līdz..."," konstatēja speciālisti.

Tamlīdzīga informācija attiecas uz putraimiem, miltiem, makaroniem, konservētiem, kaltētiem produktiem utt. Pēc minimālā derīguma termiņa beigām tamlīdzīgas preces vēl ir drošas, taču to kvalitāte var pasliktināties.

Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
"Kad blakus ir kaimiņi": Latvijas iedzīvotāji pretojas koronavīrusa epidēmijai

Vienlaikus ātri bojājošies produkti (gaļas, zivju, piena produkti, svaigi spiestas un nepasterizētas augļu sulas) ir jāizmanto līdz maksimāli iespējamā derīguma termiņa beigām.

Ja patērētājs nolēmis sasaldēt produktus, ko nepaspēs izmantot, taču derīguma termiņš ir beidzies, produkti ir rūpīgi jāiesaiņo un jāuzglabā -18 grādu vai zemākā temperatūrā.

Tāpat produkti jāpasargā no savstarpēja piesārņojuma. Šim nolūkam jāseko, lai lietošanai gatavi produkti nesaskartos ar svaigiem produktiem vai, piemēram, nemazgātiem dārzeņiem.

"Gaļu, medījumu, zivis jāuzlabā tā, lai to sula nenokļūtu uz apkārtējām virsmām (inventārs un iekārtas ēdienu apstrādei) un citiem produktiem. Pirms lietošanas rūpīgi nomazgājiet siltā ūdenī dārzeņus, augļus un ogas. Pārtikas produktus uzglabājiet ledusskapī speciālos nodalījumos, blīvi slēgtus, lai pasargātu no saskarsmes ar citiem produktiem," uzsver speciālisti.

VMVT iesaka izmantot dažadus instrumentus (nažus, sadales dēļus) svaigiem produktiem un gatavajiem ēdieniem. Virsmu tīrīšanai labāk izmantot vienreizējās lietošanas salvetes, bet dvieļus pēc katras lietošanas jāmazgā karstā ūdenī ar atbilstošiem mazgāšanas līdzekļiem.

Pats par sevi saprotams, speciālisti atgādināja par nepieciešamību ievērot personīgo higiēnu.

Ziņu lente
0