"Izmisuma žests": kāpēc Lietuva sākusi kampaņu pret Uzvaras dienas svētkiem

© Vilniaus savivaldybėВид на Старый город
Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Lietuvai pāri vēlās arestu, nopratināšanu un kratīšanu vilnis – spiediens vērsts pret sabiedriskajiem aktīvistiem un Uzvaras dienai veltītu piemiņas pasākumu organizatoriem.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Lietuvas varasvīri cenšas izjaukt Uzvaras pār nacismu 75. gadadienas svētku pasākumus Lietuvā, kā arī sabojāt svētkus Krievijai. Tā ir likumsakarīga izturēšanās valstij, kuras tagadējie "varoņi" ir nacistu līdzskrējēji, materiālā RuBaltic.ru raksta eksperts Aleksandrs Nosovičs.

Iepriekš Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs aicināja Eiropas valstu ārlietu ministrus neapmeklēt Uzvaras dienas svētkus Maskavā – pēc viņa domām, Krievija izmantošot plašos sakarus, lai "radītu normālas sadarbības iespaidu".

Turklāt īsi pirms sava paziņojuma politiķis iesniedza Seimā rezolūcijas projektu, kurā Krievija apsūdzēta par mēģinājumiem "sagrozīt vēsturi".

"Lielās starptautiskās kampaņas sākumā Viļņa sāka vajāšanas kampaņu pret citāda viedokļa īpašniekiem pašā Lietuvā – lai viņi nesadomātu organizēt svētku pasākumus 9. maijā laikā, kad Lietuvas valsts cenšas panākt, lai pasaule atteiktos svinēt Uzvaras dienu," Nosoviča viedokli citēja Sputnik Lietuva.

Aizvadītajā nedēļā Lietuvā sacēlās arestu, nopratināšanu un kratīšanu vilnis – spiediens vērsts pret sabiedriskajiem aktīvistiem un Uzvaras dienai veltītu piemiņas pasākumu organizatoriem. Klaipēdā tika arestēts sabiedriskās organizācijas "Juvenus" līderis Aleksejs Greičuss, aizturēta Klaipēdas pilsētas padomes deputāte Ella Andrejeva, Viļņā uz nopratināšanu izsaukta krievu skolotāja Tatjana Kolomijeca-Afanasjeva.

Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija
Maskavai nekas nav jāpierāda Baltijas valstīm: žurnālists atbildēja par Uzvaras parādi

Klaipēdas pilsētas padomes bijušais deputāts Vjačeslavs Titovs paziņoja, ka Lietuvas varasvīrus pārņēmusi spiegu mānija. Pēc viņa domām, varasiestādes rīkojas ar mērķi "neitralizēt aktīvistus, kuru dalība ieplānota vēsturiskās atmiņas saglabāšanai un Uzvaras Lielajā Tēvijas karā 75. gadadienas svētkiem veltītajos pasākumos". Krievijas vēstniecība Lietuvā informēja, ka Lietuvas specdienesti sākuši atklāti vajāt aktīvistus no Krievijas tautiešu loka.

Nosovičs uzsvēra, ka Greičus un Kolomijeca-Afanasjeva organizēja akcijas "Nemirstīgais pulks" savās pilsētās, bet Andrejeva vienmēr palīdzēja organizēt Uzvaras piemiņai veltītos sabiedriskos pasākumus.

"Lietuvas valdība stingri apņēmusies izjaukt krievu "piektajai kolonnai" 9. maija svētkus Kremlī un, savu pieticīgo iespēju robežās, saduļķot Lielās Uzvaras 75. gadadienu Krievijai. Lietuvas politiķus tracina, ka Krievija un krievi ne tikai ir uzvarējuši, bet arī nekaunīgi atļaujas priecāties un svinēt. Un piedevām vēl aicina visu pārējo pasauli pievienoties saviem svētkiem," uzskata eksperts.

Nosovičs norādīja, ka Lietuvas valdības prasība neuzskatīt par svētkiem nacisma sakāvi iekļaujas Viļņas oficiālajā politikā. Nosovičs uzsvēra, ka Lietuvas tagadējie "varoņi" pievienojušies Ādolfam Hitleram, tie bija nacistiskās Vācijas līdzskrējēji un vāciešu vietā darīja netīro darbu – slepkavoja ebrejus.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Uzvaras parādei nav uzaicināti visi Baltijas un Ziemeļeiropas līderi

"Tā saucamais Krievijas "vēsturiskais revizionisms", ar ko cīnās Lietuva, saistīts ar to, ka Maskava sākusi uzmanīgi pētīt un publicēt visus faktus. Aicinājums pasaulei apturēt "vēstures sagrozīšanu" – tas ir lūgums neuzklausīt Krieviju un neuztvert tās norādītos faktus, kuri atņem lietuviešiem "triju okupāciju nevainīgo upuru" nimbu," viņš raksta.

Eksperts piebilda, ka patiesībā vēsturiskais revizionisms un vēstures izkropļošana vērojama Lietuvā – valsts attaisno un glorificē savus nacistiskos noziedzniekus, bet Krievija cīnās pret šiem centieniem un pūlas sagraut Austrumeiropas "nevainīgo upuru" mitoloģiju.

"Viņu sarīkotā Lielā Tēvijas kara piemiņas aizstāvu vajāšana pašu valstī un augošā kampaņa pret 9. maija svētkiem starptautiskajā arēnā – tas ir izmisuma žests pret Krievijas publiskotajiem vēsturiskajiem faktiem par to, kurā barikāžu pusē bija Lietuvas "varoņi" – Otrā pasaules kara "nevainīgie upuri"," atzīmēja Nosovičs.

Otrā pasaules kara gados Lietuvā tika gandrīz visā pilnībā iznīcināta vietējā ebreju kopiena, kas tolaik bija viena no lielākajām Eiropā. Tika nogalināti aptuveni 220 tūkstoši cilvēku. Ebreju tautas iznīcināšanā piedalījās arī lietuvieši, kuri sadarbojās ar nacistiem. Vēlāk daži fašistu līdzskrējēji kļuvusi par Lietuvas "nacionālajiem varoņiem".

Par tamlīdzīgu attieksmi pret vēsturi Lietuva tiek kritizēta ne tikai valsts iekšienē, bet arī ārvalstīs.

Jāpiebilst, ka dažas valstis, tostarp arī Polija un Lietuva cenšas uzvelt Krievijai atbildību par Otrā pasaules kara sākumu.

Ziņu lente
0