Igaunija jau sen nav miermīlīga valsts

© Foto : Estonian Defence ForcesЭстонский военный.
Эстонский военный. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas aizsardzības ministrs Juri Luiks apmeklēja ASV, kur kārtējo reizi pastāstīja par "Krievijas draudiem", kuru dēļ uz Igauniju jāsūta aizvien vairāk un vairāk amerikāņu karavīru.

RĪGA, 8.marts – Sputnik. Igaunijas aizsardzības ministrs Juri Luiks apmeklēja ASV. Laiku pa laikam turp dodas visi vērā ņemamie Baltijas politiķi, lai sveiktu suverēnu un teiktu vārdus, ko no viņiem sagaida Vašingtona – nav cita Dieva, kā vien Amerika, un visi tās ienaidnieki ir arī mūsu ienaidnieki! Līdztekus ministra kungs vēl piebilda, ka amerikāņu karavīru klātbūtne Igaunijā – tas ir prieks! Prieks, kas izvēršas laimē, tāpēc uz valsti jāsūta aizvien vairāk un vairāk karavīru. Un vēl gribas redzēt un dzirdēt debesīs kara lidmašīnas ar baltajām zvaigznēm uz spārniem. Lai viņas tur draiskojas, jautri un nebēdīgi, gluži kā putni... Un tas viss nepieciešams arī tāpēc, ka pie austrumu robežas draudīgi rūc krievu tanku motori – sak, viņi esot gatavi uzbrukumam mazajai un miermīlīgajai tautai, raksta Nikolajs Nikolajevs materiālā radio Sputnik.

Латвийские солдаты готовятся к параду в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Pirmie Eiropas Savienībā: Latvija ieņēma pirmo vietu ES militāro izdevumu ziņā

Taču, ja metīsim pie malas visus šos jociņus un vērīgi izskatīsim situāciju, izrādīsies, ka Luika kungs pamatīgi melo, it īpaši par to, kas skar Krievijas radītos militāros draudus. Tālāk – nekādu emociju, tikai fakti. Ārvalstu bruņoto spēku klātbūtne Igaunijas teritorijā ir vērā ņemama, to pārstāvji maršē kopā ar igauņiem dažādās militārās parādēs. Pie Krievijas robežām koncentrētās militārās dūres nozīmīgāko daļu veido ASV armijas vienības. Grūti pat aplēst, cik liels skaits ameriikāņu karavīru atrodas republikā, jo, neskaitot militāriskā aisberga redzamo daļu, ir arī tie, ko dēvē par neredzamās frontes kaujiniekiem. Viņu ir daudz.

Par amerikāņu speciālo uzdevumu vienības karavīriem valstī reiz "izpļāpājās" ģenerālis Filips Bredlavs. Viņš paziņoja, ka Latvijā un Igaunijā atrodas NATO speciālo uzdevumu vienības, kas paredzētas dalībai "hibrīdkarā". Turklāt ģenerālis precizēja, ka tās sūtītas tāpēc, ka šajās Baltijas valstīs liela daļa iedzīvotāju ir krievvalodīgie.

Солдат армии США - Sputnik Latvija
Krievijai naidīgi scenāriji un kodoluzbrukuma izspēlēšana: NATO mācības rada bažas

Vēl viena finese, tad aina būs pilnīga. Tā ir "Vienošanās par investīcijām", saskaņā ar ko ASV Bruņotie spēki var pēc saviem ieskatiem izmantot jebkurus Igaunijas Aizsardzības spēku objektus. Ne tikai izmantot, bet arī būvēt un uzlabot personāla izmitināšanai, apmācībām, tehnikas apkalpošanai, vienību formēšanai un izvēršanai un citiem pasākumiem. Lūk, par tādām investīcijām ir runa. Tāpat šķietami miermīlīgās mazās un jaukās valstiņas teritorijā darbojas kiberizlūkošanas centri, kuru "ausis" pavērstas pret Krieviju. Tādējādi iegūtie dati nonāk Briselē un Vašingtonā. Lai "ausīm" būtu komfortablāk strādāt, Igaunijā, kas oficiāli rūpējas par "zaļo" elektroenerģētiku, ir praktiski aizliegts uzstādīt vēja ģeneratorus, jo tie traucē eklektroniskajai izlūkošanai.

Tā ir tikai daļa darba, kas rit "miermīlīgās" Baltijas republikas teritorijā. Patiesībā ne Igauniju, ne arī Latviju un Lietuvu vairs nevar dēvēt par miermīlīgām. Tās piešķir savu teritoriju NATO un ASV bruņotajām vienībām, kas orientētas uz konfliktu ar Krieviju, tātad pašas kļuvušas par daļu agresīvā spēka, kas soli pa solim tuvina pasauli karam.

Tāpēc Krievijai ir tiesības uzskatīt tās ne tikai par nedraudzīgām valstīm, bet arī par draudu faktoru Krievijas pastāvēšanai. Tātad Krievijai ir tiesības arī spert soļus, lai minimizētu šo risku visiem tās rīcībā esošajiem līdzekļiem – gan diplomātiskiem, gan militāriem.

Ziņu lente
0