Mobilitātes pakete neatbilst ES "zaļajai politikai", uzskata Lietuva

© Sputnik / Виктор ТолочкоФура на белорусско-литовской границе
Фура на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Transporta ministrija vērtē, ka jaunie noteikumi kravu pārvadājumu jomā vēl vairāk novājinās Baltijas un citu Eiropas perifērijas valstu transporta nozares konkurētspēju.

RĪGA, 20. februāris – Sputnik. Lietuva līdz ar astoņām citām ES dalībvalstīm aicina Eiropas Komisiju novērtēt topošās Mobilitātes paketes nolikumu atbilstību Eiropas "zaļajam" kursam, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Transporta ministrijas preses dienestu.

Ministru tikšanās ar EK viceprezidentu Fransu Timmermansu un komisāri Adinu Valeani notika pēc tam, kad pārrunu pēdējos posmos pērn EK atzina iespējamās nelabvēlīgās sekas, apsolīja tās novērtēt un nodrošināt risinājumu pirms pretrunīgās likumdošanas stāšanās spēkā.

Pirms tikšanās transporta ministri nosūtīja Timmermansam vēstuli, kurā akcentēts: saistības nogādāt automašīnas reģistrācijas valstī neatbilst ES klimata politikas mērķiem un būtiski palielinās ogļskābās gāzes izmešu apjomu.

"Mēs priecājamies, ka Eiropas Komisija ir atzinusi – transporta līdzekļa obligāta atgriešanās neatbilst Eiropas "zaļā" kursa mērķiem un vēlmēm līdz 2050.gadam izveidot klimatiski neitrālu ES. Mums jānovērtē ietekme visā ES, lai mēs varētu izprast problēmas mērogus un spert tūlītējus soļus," teica Lietuvas transporta un sakaru ministrs Jaroslavs Narkevičs.

Ministri norādīja, ka prasība atgriezt transporta līdzekļus neļaus pārvadātājiem no ES salu valstīm izmantot vienotā tirgus priekšrocības, turklāt šo valstu pārvadātāju iespējas būtiski ierobežos ģeogrāfiskais stāvoklis.

Грузовой автомобиль - Sputnik Latvija
Lietuva saskatījusi kaitējumu ekoloģijai tai neizdevīgajā Mobilitātes paketē

Bez tam problēma daļēji saistīta ar operatoriem no trešajām valstīm, jo ES nav mehānisma, kas nodrošinātu efektīvu kontroli visā Eiropā. Šī iemesla dēļ pārvadātājiem no ES var rasties neizdevīgs  stāvoklis no konkurences viedokļa, var samazināties ceļu transporta ekoloģiskie rādītāji, un Mobilitātes paketes sociālie mērķi netiks sasniegti.

"Mēs nevaram noliegt faktu, ka prasība atgriezt transporta līdzekli ir pretrunīga un kopumā neatbilst "zaļajai" politikai. Mums kompleksi jānovērtē ietekme un jānovērš tamlīdzīgas pretrunas," ministri norādīja vēstulē EK viceprezidentam.

Lietuva jau sen ir noraizējusies par situāciju kravu pārvadājumu jomā. Pērnā gada novembrī valsts pārvadātāji organizēja akciju ar mērķi piesaistīt valdības uzmanību problēmām šajā nozarē.

Bez tam izskanējis vērtējums, ka Mobilitātes pakete vēl vairāk novājinās Baltijas un citu Eiropas perifērijas valstu transporta nozares konkurētspēju. Tādējādi tiks veicināti ES lielo valstu pārvadājumi.

Ziņu lente
0