Svinīgi atklāja: Lietuvā atjaunota vilcienu satiksme līdz Reņģei

© pexelsЖелезная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva izjauca 19 kilometrus garu dzelzceļa sliežu posmu no Mažeiķiem līdz Reņģei 2008. gadā, aizbildinoties ar to, ka ir jāveic ceļa remontdarbi; pēc tam, kad Latvija un Polijas kompānija Orlen pasūdzējās Eiropas iestādēm, Viļņa ķērās klāt maršruta atjaunošanai.

RĪGA, 16. februāris – Sputnik. Lietuvā vakar notika atjaunotā dzelzceļa posma starp Lietuvu un Latviju svinīgā atklāšana. Pasākumā piedalījās Lietuvas, Latvijas un Polijas pārstāvji, raksta Sputnik Lietuva.

Lietuvas valdības kanclers Aļģirds Stončaits republikas premjerministra Sauļa Skverneļa vārdā pateicās visiem, kas pusotru gadu strādāja pie sliežu posma Mažeiķi – Reņģe atjaunošanas.

Bartuška, Obajteks - Sputnik Latvija
Dzelzceļa posmā Mažeiķi – Reņģe ielikta simboliskā pirmā sliede

"Lietuvas valdība ir ieinteresēta un pastāvīgi attīsta transporta infrastruktūru Lietuvā un starptautiskus sakarus. Transports ieņem augstu vietu Ministru kabineta dienas darba kārtībā. Šis savienojums ir simbolisks un ir ļoti svarīgs savstarpējai sapratnei un uzticībai. Esmu pārliecināts, ka mēs turpināsim veiksmīgu un savstarpēji izdevīgu sadarbību nākotnē," citē kanclera vārdus Lietuvas valdības preses dienests.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, dzelzceļa posma atjaunošana izmaksāja 9,4 miljonus eiro, darbus izpildīja igauņu kompānija Vitras-S. Dzelzceļa posmā atjaunotas ne vien sliedes, bet arī atremontētas citas ceļa būves – piecas pārbrauktuves, pieci tilti, seši caurlaides punkti, iztīrīti ūdens novadkanāli, atjaunota kustības vadības sistēma.

Dzelzceļa posmu starp Mažeiķiem Lietuvā un Reņģi Latvijā 2008. gadā demontēja Lietuvas puse, skaidrojot to ar remontdarbu nepieciešamību, kurš netika pabeigts 10 gadu laikā. divdesmit kilometru sliežu ceļa iezāģēja Latvijas tranzīta spējām un palīdzēja Klaipēdas ostai palielināt kravu apgrozījumu, jo tur bija īsākais ceļš no Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas uz Latvijas un Igaunijas ostām.

2011. gadā Polijas uzņēmums Orlen, kas kontrolē Mažeiķu rūpnīcas kravas plūsmas un piegādā degvielu Latvijai, iesniedza sūdzību EK, apsūdzot "Lietuvos gelezinkeliai" (Lietuvas dzelzceļu) negodīgā konkurencē. 2013. gada martā EK sāka oficiālo izmeklēšanu, kuras rezultātā Lietuvas uzņēmumam tika piespriests sods 27,87 miljonu eiro apmērā, turklāt tika uzlikta saistība atjaunot ceļus.

Pērnā gada augusta vidū sliežu posmā tika ielikta pirmā "simboliskā sliede" kā apliecinājums tam, ka maršruts tiks atjaunots. Martā Lietuva parakstīja līgumu ar darbu veicēju, kurš uzvarēja izjauktā sliežu ceļa posma atjaunošanas darbu veikšanas konkursā. Par konkursa uzvarētāju kļuva kompānija Vitras-S, kas ietilpst Igaunijas dzelzceļu pakalpojumu sniegšanas grupā Skinest Rail.

Ziņu lente
0