Eksperts: Baltija dzīvoja kā sienāzis no fabulas un nokļuvusi pasakā – pie sasistas siles

© SputnikПрезидент фонда "Основание" Алексей Анпилогов
Президент фонда Основание Алексей Анпилогов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltija ir izturējusies kā sienāzis no fabulas, kamēr Krievija – skudra – strādāja pie jaunām iespējām savā enerģētikā, un galu galā nokļuvusi pasakā – palikusi pie sasistas siles.

RĪGA, 15. februāris – Sputnik. Sistēmas BRELL atslēgšanas testa izmēģinājumi, ko pērn plānoja Latvija, Lietuva, Igaunija, nav notikuši. "Viņi pie sevis... neko nav izdarījuši. Viena no valstīm atteicās pilnībā. Viņi nebija pārliecināti," Kaļiņingradas TEC-1 direktors Oļegs Guriļovs atklāja sarunā ar Sputnik Lietuva. Viņš atgādināja, ka Kaļiņingradas apgabala izmēģinājuma atslēgšanās no BRELL sekmīgi veikta jau pagājušā gada maijā.

Baltija enerģētikas jautājumos ir uzvedusies kā sienāzis no pazīstamās fabulas un galu galā, kā pasakā, palikusi pie sasistas siles, Sputnik Lietuva konstatēja Zinātnisko pētījumu un pilsonisko iniciatīvu attīstības fonda "Osnovanije" prezidents, eksperts kodolenerģētikas jautājumos Aleksejs Anpilogovs.

"Gadu desmitiem Krievija ir strādājusi pie Kaļiņingradas enerģētiskās salas neatkarības. Baltija rīkojās kā Krilova fabulā par sienāzi un skudru, - nodancoja visu vasaru, līdz tuvojās ziema. Skudra – Krievija – strādāja, radīja jaunas iespējas savai enerģētikai, bet Baltija nodarbojās ar deklarācijām," konstatēja Anpilogovs. 

Viņš atgādināja par lielo skaitu paziņojumu, kas izskanējuši no Baltijas valstu puses.

"Mēs dzirdējām, ka Igaunija gatavojas uzstādīt moduļu stacijas, Lietuva – Visaginas staciju Ignalinas vietā, arī Latvija centās bīdīt savus projektus. Turklāt šīs valstis sapņoja par atjaunojamo enerģētiku – Saules un vēja. Faktiski nekādi reāli soļi savas enerģētiskās drošības izveidei netika sperti," akcentēja eksperts.

Eksperts uzskata, ka savienojumi no Polijas, Somijas un Zviedrijas puses apliecina liekēžu un patērētāju pieeju: "Jūs ražojiet mums enerģiju, mēs to nopirksim."

"Pie tam Baltijas valstis faktiski nav ieguldījušas līdzekļus tīklā, pašas savā ģenerācijā un rezultātā nokļuvušas citā pasakā – pie sasistas siles," teica Anpilogovs.

Speciālists uzsvēra, ka Baltijas valstīm vajadzēja reāli ķerties pie pašmāju enerģētikas reformēšanas un modernizācijas, nevis runāt par nākotnes koncepcijām, ko īstenos zviedri, somi vai marsieši.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Elektriskais krēsls priekš Rīgas: gaidot Lukašenko, baltieši apvienojās pret BelAES

"Tātad izrādījies, ka BRELL ir vienīgā enerģētiskā sistēma, kas reāli un stabili strādā. Baltijas valstu rosīšanās ar mērķi aiziet no BRELL liecina, ar ko beidzas tukši vārdi, kas nebalstās ne uz kādām darbībām, - atzīmēja Anpilogovs. – Politiski Baltija joprojām stāstīs, kā viņi aiziet no totalitārās pagātnes, "nepareizās" enerģētikas, kas, starp citu, nodrošina zemāko elektroenerģijas pašizmaksu. Taču realitāti tas nemainīs, kamēr Baltijā neradīsies pašiem savs projekts stabilas elektroenerģijas ģenerācijas jomā."

Baltijas valstis vēl joprojām strādā sinhronā režīmā ar pēcpadomju energosistēmu tā saucamajā lokā BRELL un ir atkarīga no Krievijas elektroenerģijas tīkla. Lietuva mudina Baltijas valstis atslēgties no BRELL, izeja plānota 2025. gadā, veicot sinhronizāciju caur diviem savienojumiem ar Poliju. Krievija ir veikusi visus nepieciešamos pasākumus, kas saistīti ar Baltijas valstu atslēgšanos no tās energosistēmas.

Ziņu lente
0