Baltijas lauksaimnieki organizēs protestus Briselē

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Брюссель
Города мира. Брюссель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā lauksaimniecības atbalsta sistēma nenodrošina vienlīdzīgus konkurences apstākļus visu ES valstu fermeriem.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Baltijas valstu lauksaimnieki 20.februārī Briselē organizēs protesta akciju pret ES netaisnīgo lauksaimniecības politiku, vēsta Jauns.lv.

Protesta akciju organize zemnieki no Lietuvas, viņiem pievienosies arī fermeri no Latvijas un Igaunijas.

20.februārī Eiropas Padomes vadītājs Šarls Mišels sasauks ES valstu un valdību vadītāju ārkārtas tikšanos, lai pacenstos panākt vienprātību par ES ilgtermiņa budžetu 2021.-2017.gadam.

Latvijas lauksaimniecības organizācijas uzskata, ka tas ir svarīgs posms cīņā par taisnīgu lauksaimniecībai paredzētā finansējuma sadali.

Свиньи в стойле на мясоперерабатывающем комбинате - Sputnik Latvija
Cūku mēris un salnas: Latvijas zemnieki apkopojuši gada rezultātus

Organizācijas, kas pārstāv Latvijas lauksaimniekus norāda, ka pašreizējā lauksaimniecības atbalsta sistēma nenodrošina vienlīdzīgus konkurences apstākļus visu ES valstu fermeriem. Lauksaimnieki vairākās valstīs saņem ļoti dāsnas izmaksas, kas pat trīskārt pārsniedz vidējo līmeni, bet Latvija līdz 2027.gadam saņems tikai 77% no ES tiešo izmaksu vidējā līmeņa.

Apvienības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre paskaidroja, ka fermeri protesta akcijās plāno paziņot ES vadībai, ka vienotā Eiropā visiem fermeriem jābūt vienlīdzīgām iespējām.

Viņa norādīja, ka sabiedrība un politiķi sagaida no fermeriem ko vairāk – viņiem ne tikai jāražo lēti produkti, bet arī jāizmanto apkārtējo vidi maksimāli saudzējošas metodes, jārūpējas par bioloģiskās daudzveidības saglabāšānu, jāsamazina klimatu ietekmējošo gāzu izmeši. Vielaikus atbalsts, ko piedāvā latviešu zemniekiem, nākamajā periodā sasniegs vien 77% no vidējā apjoma ES, teica M. Dzelzkalēja-Burmistre

Pašreizējais ES budžets sastādīts līdz 2020.gada 31.decembrim. Jaunu finansiālo rāmju izveidi nakamajiem septiņiem gadiem apgrūtuna dalībvalstu domstarpības par savienības prioritātēm.

Ziņu lente
0