Lietuvā paziņoja par Kuršu strēles piesārņojumu ar parafīnu

© Foto : Facebook / Kuršių Nerijos Nacionalinis ParkasСбор парафина на Куршской косе в Литве
Сбор парафина на Куршской косе в Литве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban notiek piekrastes zonas sanācijas darbi, kur jūra izskalojusi milzīgus parafīna gabalus.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Kuršu strēles pludmales ir piesārņotas ar parafīnu, vēsta Sputnik Lietuva.

Nacionālā parka darbinieki publicēja Facebook vielas fotogrāfijas, kura tika savākta kopā ar brīvprātīgajiem.

"Pagaidām nezinu, no kurienes un cik daudz parafīna nonāca Kuršu strēles pludmalē, taču ar savākto daudzumu pietiks ne vien tam, lai iztaisītu parafīna vanniņu mājās katram Neringas iedzīvotājam, bet arī pietiks tam, lai aizpildītu ar to veselu baseinu," teikts sociālajos tīklos.

Saskaņā ar Nacionālā parka preses dienesta datiem, otrdien tika iztīrīts piejūras kāpu posms no Lāča galvas līdz Juodkrantei. Desmit kilometrus garajā posmā tika savākti aptuveni desmit kubikmetri parafīna.

Vietējā pašvaldība pagaidām nezina, kur lai uzglabā ar smiltīm aplipināto parafīnu, kā to utilizēt un cik daudz tas izmaksās. Neringas mērs Darjus Jasaitis pastāstīja, ka, iespējams, pirms utilizācijas to nāksies vēl arī mazgāt.

Parafīna novākšanas darbi turpinās. parka darbinieki aicina palīgā sabiedrību, baidoties, ka mainīsies vēja virziens un parafīnu atkal aiznesīs jūrā. Pēc zinātnieku sacītā, cilvēkiem tas nav bīstams, taču jūras putni un hidrobionti no tā var stipri ciest.

Tas jau ir otrais gadījums pēdējā laikā, kad Kuršu strēle tiek piesārņota ar cilvēka saimnieciskās darbības produktiem. Janvāra vidū noskaidrojās, ka papīra fabrika Grigeo notekūdeņus meta ārā Kuršu līcī.

Kuršu strēle ir gara šaura smilšu sauszemes josla, kura atdala Kuršu līci no Baltijas jūras. Strēle ir iedalīta Lietuvas un Krievijas daļā un tā slejas no Zeļenogradskas (Kaļiņingradas apgabals) līdz Klaipēdai (Smiltīne).

Strēles garums ir 98 kilometri, savukārt tās platums svārstās no 400 metriem Ļesnojas ciema rajonā līdz 3,8 kilometriem Bulvikio ragā, nedaudz uz ziemeļiem no Nidas.

2000. gadā šī dabas apskates vieta tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Ziņu lente
0