Jaunas raganu medības: spiediens pret Sputnik Igaunija ož pēc makārtisma

© Pixabay / Free-PhotosЛампочка
Лампочка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas tautieši Igaunijā atgādināja raganu medību ēru, ņemot vērā varasiestāžu bezprecedenta spiedienu pret Sputnik darbiniekiem.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Igaunijas varasiestāžu spiediens pret aģentūru Sputnik Igaunija atgādina makārtisma laikus ASV, teikts Krievijas tautiešu Igaunijā koordinācijas padomes paziņojumā organizācijas vietnē.

Исполнительный директор Кирилл Вышинский во время флешмоба в поддержку Sputnik Эстония - Sputnik Latvija
EPPA sesijā piedalīsies Kirils Višinskis un Sputnik Igaunija redaktore

Makārtisms – parādība ASV vēsturē XX gadsimta vidū, kad sabiedrība tika "attīrīta" no iespējamiem kreisajiem un liberāļiem. To pavadīja nevainīgu cilvēku masveida apspiešana un vajāšana. Kampaņa tika iedēvēta ASV senator Džozefa Makārtija vārdā, kurš vadīja komunistu meklējumus iestādēs. Citu starpā par raganu medību upuriem ASV kļuva arī fiziķi Alberts Einšteins un Roberts Openheimers, rakstnieks un dramaturgs Arturs Millers, aktieris un režisors Čārlijs Čaplins.

"Sakarā ar nebijušo spiedienu pret Sputnik Igaunija žurnālistiem, mēs, KTIKP locekļi paziņojam sekojošo. Pirmkārt, Igaunijā labprāt spriedelē par Krievijas mediju propagandisko raksturu, ar to, acīmredzot, domājot, informācijas aģentūru Sputnik Igaunija. Šis novazātais politoloģiskais štamps tiek izmantots, lai slēptu visiem domājošajiem lasītājiem acīmredzamo faktu, ka jebkurš plašsaziņas līdzeklis līdz ar pašas informācijas pasniegšanu propagandē arī savu īpašnieku pasaules uzskatu, vienalga, vai tā būtu privāta persona vai valsts," teikts paziņojumā.

Organizācija atzīmēja, ka šajā kontekstā praktiski visi valsts un privātie mediji Igaunijā propagandē Igaunijas oficiālo pozīciju dažādos mūsdienu dzīves aspektos, tostarp arī jautājumā par Igaunijas un Krievijas attiecībām.

"Otrkārt. Kā mēs zinām no vēstures, tas, ko vērojam tagad attiecībā uz Sputnik Igaunija žurnālistiem, zināmā mērā atgādina tos traģiskos makārtisma laikus ASV, kad par antiamerikānismu un nodevību tika apsūdzēti visi, kas deva kaut mazāko iemeslu šaubām," teikts paziņojumā.

KTIKP apspriež, vai Igaunijas varasiestāžu politikā ir kaut kāda loģika, kad līdztekus draudiem Krievijas žurnālistiem Igaunijas valdības locekļi, kuri ir atbildīgi par ekonomiku, vēršas Kremlī ar lūgumu saglabāt Krievijas jūras tranzītu cauri Tallinai.

Адвокат Мария Ярмуш - Sputnik Latvija
Juriste: Igaunijas valdībai nāksies pārvērtēt viedokli par Sputnik

"Šis tranzīts ienes valstij desmitiem miljonu dolāru ienākumu gadā, un, ja tas pārtrūks, Tallinas osta gandrīz noteikti būs tikpat nolaista kā reiz plaukstošā Mūgas osta, kas tagad jau pārvērtusies par tuksnesīgu teritoriju," uzsvēra paziņojuma autori.

Organizācija atzīmēja, ka Tallinas rīcība pret Sputnik Igaunija darbiniekiem neveicina integrācijas programmu, ko patlaban izstrādā Igaunijas Kultūras ministrija.

"Šo secinājumu apstiprina diskusijas pārraide "Kurš kuru?" krievvalodīgajā telekanālā ETV+ 2020. gada 15.janvārī. Godājami eksperti tiešajā ēterā apsprieda, kāpēc aģentūra Sputnik apturējusi savu darbību Igaunijā. Aptaujas gaitā 90% televīzijas skatītāju, kuri piezvanīja telekanālam, pauda pārliecību, ka valsts nodarbojas ar cenzūru. Vai iespējams pārliecinošāks varasiestāžu darbības vērtējums integrācijas jomā?" vaicāja KTIKP.

Iepriekš Sputnik Igaunija darbinieki saņēma no Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta vadības tiešus draudus ierosināt pret viņiem krimināllietas gadījumā, ja viņi līdz 2020. gada 1. janvārim neizbeigs darba attiecības ar galveno organizāciju.

Pamatojuma kārtā tiek sauktas sankcijas, ko Eiropas Savienība 2014. gada 17. martā ieviesa pret vairākām privātpersonām un juridiskajām personām saistībā ar notikumiem Ukrainā. Taču ES sankcijas nav ieviestas pret Starptautisko informācijas aģentūru "Rossija segodņa", kurā ietilpst Sputnik, bet gan personīgi pret aģentūras ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu.

Пресс-центр Sputnik Эстония - Sputnik Latvija
Diplomāti pievērsuši EDSO uzmanību situācijai ar Sputnik Igaunija

EDSO mediju brīvības lietu pārstāvis Arlems Dezīrs vērsās pie Tallinas ar aicinājumu atturēties no nevajadzīgiem Sputnik Igaunija darbības ierobežojumiem. Pēc viņa sacītā, ES personificēto sankciju attiecībā pret Kiseļovu paplašināšana uz visu aģentūru un žurnālistiem ir kļuvusi par lielu problēmu preses brīvībai. Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija segodņa" paziņoja, ka spers visus nepieciešamos soļus, lai žurnālisti spētu atsākt darbu, nebaidoties no kriminālvajāšanas, ko varētu uzsākt Igaunijas tiesībsargājošās iestādes.

Ziņu lente
0