"Vīd Krievijas ĀM un Kremļa ausis": Viļņas mērs uzskata "Turecka kori" par propagandu

© Lietuvos Respublikos SeimasМэр Вильнюса Ремигиюс Шимашюс, архивное фото
Мэр Вильнюса Ремигиюс Шимашюс, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņas mērs nolēmis neielaist Lietuvas galvaspilsētā starptautisko projektu "Uzvaras dziesmas", jo saskatījis tajā "Kremļa ausis" un padomju sarkano zvaigzni.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Unikālajā vēsturiskajā maratonā "Uzvaras dziesmas" (Unity Songs), kura mērķis ir parādīt, kā kara laikā rakstītās dziesmas apvieno miljoniem dažādu paaudžu cilvēku visdažādākajos Zemes nostūros, Viļņas mērs saskatījis "Kremļa propaganda". Tāpēc koncerti, kuros piedalās kolektīvi "Turecka koris" un "Soprano" no Krievijas, nākamā gada pavasarī bez maksas notiks Romā, Vašingtonā, Toronto, Varšavā, Budapeštā, Prāgā, Pekinā, Cindao, Berlīnē, Vīnē, Parīzē, Ņujorkā, Maskavā un Minskā, tikai ne Lietuvas galvaspilsētā.

Путин рассказал, какой документ Россия готова немедленно подписать с Вашингтоном - Sputnik Latvija
Nezina vēsturi: Putins nosaucis par cinisma kalngaliem lēmumu pielīdzināt PSRS fašismam

Remiģijs Šimašis lepni paziņoja, ka noraidījis ierosinājumu organizēt bezmaksas koncertu savas pilsētas Rātslaukumā. Mērs pārbijies, ieraugot Maskavas valdības, Krievijas ĀM un Kultūras ministrijas logo un sarkano zvaigzni projekta vietnē, vēsta Mixnews.lv.

"Kremļa propaganda mēģināja iespiesties Viļņas sirdī, Rātslaukumā," paziņoja Šimašis, nepārprotami apmierināts par to, ka pamanījies saskatīti "Trojas zirgu".

Viņš atklāja, kā izdevies konstatēt "sazvērestību" un novērst "Kremļa propagandas" iespiešanos Lielās Uzvaras dziesmu aizsegā. Pēc viņa vārdiem, pašvaldība saņēmusi lūgumu no Igaunijas, lietuviešu valodā – koncertu aģentūra "Artmusic" piedāvāja organizēt maijā Rātslaukumā bezmaksas koncertu "Unity Songs", ko var noklausīties dažādu pasaules valstu iedzīvotāji. Bija plānota divu grupu - "Turecka kora" un "Soprano" priekšnesumi.

"Taču nebija minēts, no kādas valsts ir šie kolektīvi, kas finansē koncertu, bija teikts tikai, ka tas ir "starptautisks projekts", skaidroja mērs. Viņš esot nojautis kaut ko nelabu, ieslēdzis lapu unitysongs.moscow un ieraudzījis, ka projektu atbalsta Maskavas valdība, Krievijas ĀM un Kultūras ministrija.

Šimašis nonācis pie Lietuvas valdības pārstāvim tipiska slēdziena. "Aiz šī projekta vīd "Kremļa ausis", teica mērs un paziņoja, ka brīvajai Viļņai neesot vajadzīga ne "Krievijas propaganda", ne padomju simbolika, jo Lietuvas galvaspilsētā nostalģijas nav. Spriežot pēc visa, nav arī vēstures…

Pēc tam Šimašis stingri apliecināja, ka pat slēgtā privātā telpā neļaus organizēt tādu koncertu, un, ja kāds no tiem, kas atceras vēsturi, mēģinās tādu joku dabūt cauri, pret viņu sāksies kriminālvajāšanu par "noziedzīgās padomju simbolikas izmantošanu Lietuvā".

Ремигиюс Шимашюс - Sputnik Latvija
Viļņas mērs paziņojis, ka iekļuvis Krievijas "melnajā sarakstā"

Tomēr jāpiebilst, ka 12 pasaules valstīs ieplānotā maratona "Uzvaras dziesmas" vietnē teikts, ka dziesmas "nav ļāvušas zaudēt drosmi frontē un atbalstīja tos, kuri armijai palīdzēja aizmugurē; tāpat kā pirms daudziem gadiem, tie nav tika vārdi, kam sacerēta mūzika, - tā ir vēsture un atmiņa. Tieši šīs Otrā pasaules kara gados sacerētās dziesmas liek domāt par to, kam patiešām ir nozīme – par mīlestību, godu, draudzību, uzticību un mieru. Mieru, kas ir dārgāks un svarīgāks par jebkādām laika robežām un domstarpībām."

Vietnes http://unitysongs.moscow/ru apakšdaļā atklāti norādīts, ka "Uzvaras dziesmas" ir Maskavas valdības projekts un akcija notiek ar Krievijas Ārlietu ministrijas un Kultūras ministrijas atbalstu.

Informācija liecina, ka pirmo reizi projekts aizritējis Maskavā 2015. gadā, bet 2017. gadā kļuvis starptautisks – tas notika arī Berlīnē, bet 2018.gadā pārvērtās par veselu kultūras un vēstures maratonu: 10 dienu laikā Unity Songs izskanēja 8 valstīs – Francijā, Slovēnijā, Austrijā, Vācijā, Baltkrievijā, Krievijā, Izraēlā, ASV.

Piecu gadu laikā projekts uzstādījis vairākus rekordus: pirmā uzstāšanās Poklonnaja kalnā Maskavā sapulcēja 150 tūkstošus skatītāju, savukārt 2017. gadā koncerta translāciju no Berlīnes internetā noskatījās vairāk nekā 8 miljoni cilvēku.

Ziņu lente
0