Igaunijas varasiestādes draud Sputnik darbiniekiem ar krimināllietām

© SputnikТаллин
Таллин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņu aģentūra informēja, ka pēdējo mēnešu laikā Sputnik Igaunija darbinieki vairākkārt izsaukti uz dažādām varasiestādēm "profilaktiskām" sarunām, kuru gaitā viņiem uzstājīgi ieteica pamest darba vietu.

RĪGA, 19. decembris — Sputnik. Igaunijas varasiestādes draud Sputnik Igaunija darbiniekiem ar kriminālvajāšanu, ja viņi līdz 2020.gada 1.janvārim nepārtrauks darba attiecības ar starptautisko ziņu aģentūru "Rossija segodņa", vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūras preses dienestu.

Preses dienests atklāja, ka žurnālisti saņēmuši Policijas un robežsardzes departamenta vēstules ar atklātiem draudiem ierosināt krimināllietas. Lēmums pamatots ar sankcijām, ko ES ieviesa 2014.gada martā pret vairākām fiziskām un juridiskām personām pēc notikumiem Ukrainā.

"Gribam  atgādināt, ka starptautiskā ziņu aģentūra "Rossija segodņa" nav iekļauta nekādos ES sankciju sarakstos. Igaunijas varasiestāžu darbības uzskatām par skandalozu patvaļu un plānojam vērsties tādās starptautiskās organizācijās, kā ANO, EDSO, Eiropas Padome, UNESCO, ECT ar prasību atbilstoši novērtēt šo vārda brīvības bezprecedenta pārkāpumu, lai nodrošinātu mūsu žurnālistu tiesības īstenot savu profesionālo darbību," teikts paziņojumā.

Aģentūra uzsvēra, ka pēdējos mēnešos Sputnik Igaunija darbinieki vairākkārt izsaukti uz dažādām varasiestādēm "profilaktiskām" sarunām, kuru gaitā viņiem uzstājīgi ieteica pamest darba vietu.

Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" izpilddirektors Kirils Višinskis paziņoja RIA Novosti, ka apspriedīs jautājumu par draudiem aģentūras darbiniekiem prezidenta Cilvēktiesību padomes prezidija sēdē ceturtdien.

Владимир Познер - Sputnik Latvija
Intervija
Pozners: Baltijā bloķē Krievijas medijus, jo baidās no tiem

"Lūgšu saviem kolēģiem reaģēt uz tamlīdzīgām Igaunijas varasiestāžu darbībām. (..) Absolūti sadomāts pamats pasākumiem pret žurnālistiem, kuri, pēc būtības, gandrīz nozīmē aizliegumu uz profesiju. (..) Tas ir politisks pasūtījums," ir pārliecināts Višinskis.

Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" galvenā redaktore un pārstāvniecības Tallinā vadītāja Jeļena Čeriševa atklāja, ka Sputnik Igaunija "ekonomiskā blokāde" sākās jau pirms diviem mēnešiem, taču draudu vēstules aģentūras darbinieki saņēmuši šīs nedēļas sākumā.

"Pirmdien Naudas atmazgāšanas datu birojs sāka izsūtīt vēstules visiem Sputnik Igaunija darbiniekiem, kurās tas atklāti norāda: ja mēs nepārtrauksim darba vai jebkādas citas sadarbības attiecības ar "Rossija segodņa", mums draud kriminālatbildība. Tātad, rupji sakot, mūs taisās iesēdināt tikai par to, ka mēs visi strādājam Krievijas valsts medijā," paziņoja aģentūras sarunbiedre. Čeriševa uzsvēra, ka "Rossija segodņa" vadība iepazīstas ar situāciju.

Kā Sputnik Igaunija cenšas padzīt no valsts

Igaunija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kurā ir pilnvērtīga Sputnik redakcija un ofiss. Kolektīvu veido 35 cilvēki, 33 no viņiem ir Igaunijas pilsoņi, kuri noslēguši darba līgumus ar starptautisko ziņu aģentūru "Rossija segodņa". Aģentūra maksā nodokļus valsts budžetā - ikmēneša maksājumi veido gandrīz 30 tūkstošus eiro.

Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Zaharova paskaidroja, par ko Baltijā tiek vajāti Krievijas mediji

Iepriekš starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana konstatēja, ka Sputnik nekur nav saskāries ar tādām problēmām kā Igaunijā: aģentūras darbinieki tika nopratināti Drošības dienestā, vietējām bankām aizliedza sadarboties ar aģentūru. Oktobra beigās starptautisko banku grupu filiāles Igaunijā iesaldēja Sputnik Igaunija algas, nodokļu un nomas maksājumus. Izīrētājs vienpusējā kārtībā lauza līgumu par ofisa telpu nomu.

Baltijas valstu varasiestādes regulāri kaitē Krievijas mediju, arī "Rossija segodņa" darbam. Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka nepārprotami redzamas šo valstu koordinētu darbību pazīmes un kampaņa ar mērķi diskreditēt Krievijas medijus. Mediju vajāšanas gadījumi Baltijas valstīs, atzīmēja Krievijas ĀM, "uzskatāmi demonstrē, ko patiesībā vērti Viļņas, Rīgas un Tallinas demagoģiskie paziņojumi par uzticību demokrātijas un vārda brīvības principiem."

Ziņu lente
0