Lietuvā otro mēnesi pēc kārtas ir lētākā elektroenerģija Baltijā

CC0 / pixabay / Линии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad pēdējais rudens mēnesis bija siltāks, nekā pirms gada. Kompānijā "Ignitis" uzskata, ka tas novedis pie cenu samazinājuma.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Lietuvā otro mēnesi pēc kārtas ir lētākā elektroenerģija Baltijā. Par to paziņoja elektroenerģijas un dabasgāzes piegādes kompānija "Ignitis", vēsta Sputnik Lietuva.

Pēdējā rudens mēnesī vidēja elektrības cena NordPool biržas Lietuvas cenu zonā sastādīja 44,7 eiro par megavatstundu, kas ir par 19% mazāk, nekā pērn. Salīdzinot ar šī gada oktobri, cena pazeminājusies par 4,8%.

Elektrība kļuvusi lētāka arī citās Baltijas republikās. Latvijā cena samazinājās par 4,4% - līdz 45,26 eiro par megavatstundu, savukārt Igaunijā par 4,07% - līdz 45,72 eiro par megavatstundu.

Руководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич  - Sputnik Latvija
Danusēvičs paskaidrojis, kāpēc Latvija neatteiksies no BelAES enerģijas

Zviedrijas cenu zonā elektroenerģijas vērtība praktiski nav mainījusies un sastāda 42,31 eiro par megavatstundu.

"Galvenais zemāku elektroenerģijas cenu iemesls, nekā pirms gada, ir augstāka vidējā gaisa temperatūra šogad. Šī gad novembrī vidējā gaisa temperatūra Lietuvā bija 2,2 grādus augstāka, nekā tajā pašā laikā pērn. Vienlaikus tas samazināja elektroenerģijas nepieciešamību un tās cenu. Zemāku cenu dēļ vislielāko izdevību otro mēnesi pēc kārtas sajutuši klienti, kuri iepērk elektroenerģiju atbilstoši cenu veidošanās sistēmai NordPool Lietuvas cenu zonā," paziņoja "Ignitis" Biznesa risinājumu departamenta vadītājs Martins Boratinsks.

Salīdzinot ar analoģisku periodu pērn, 2019. gada novembrī elektroenerģijas pieprasījums Lietuvā samazinājies par 1,4%, savukārt Latvijā un Igaunijā – attiecīgi par 2,4% un 0,1%.

Saskaņā ar prognozēm, decembrī elektroenerģijas cenu ietekmēs savienojumu jauda ar Kaļiņingradas apgabalu un Latviju.

Ziņu lente
0