Lietuva kļuvusi par ES antilīderi iedzīvotāju finanšu pratības ziņā

CC0 / picjumbo / VIKTOR HANACEK / Банковская карта
Банковская карта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai puse aptaujāto spēja pareizi savienot finanšu terminus ar to definējumiem. Aptuveni tikpat liels skaits cilvēku paziņoja, ka ir ieguvuši pietiekamas zināšanas par finansēm.

RĪGA, 8. decembris – Sputnik. Lietuva ieņēmusi pēdējo vietu Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju finanšu pratības reitingā, vēsta Sputnik Lietuva.

Pētījumu veica kompānija Intrum 24 ES valstīs.

Finanšu pratības līmenis parāda, cik pareizi iedzīvotāji saprot bāziskos finanšu nosacījumus un aprēķinus, kas saistīti ar ietaupījumiem.

Банковская карта на клавиатуре - Sputnik Latvija
Skarbais Brexit: nodokļu speciālisti brīdina virtuālā šopinga mīļotājus

Lietuva šajā reitingā ieguva pēdējo, 24. vietu, iegūstot 4,25 balles no 10 iespējamām.

Tāpat saraksta beigās izrādījās arī Lietuvas kaimiņvalstis. Latvija ieņēma 21. vietu, iegūstot 4,86 balles, Igaunija – 22. vietu ar 4,65 ballēm, savukārt Polija – 23. vietu (4,63 balles).

Tiek atzīmēts, ka tikai 52% respondentu Lietuvā spēja pareizi savienot finanšu terminus ar to definējumiem. Eiropā šis rādītājs sastādīja vidēji 63%.

Tikai 56% aptaujāto Lietuvā paziņoja, ka ieguvuši pietiekamu finanšu izglītību. Tikmēr Eiropā šis rādītājs vidēji sastādīja 69%.

Par reitinga līderiem finanšu pratības ziņā kļuva Somija, Lielbritānija un Īrija.

Reitings sastādīts Intrum pētījuma Financial Wellbeing Barometer ietvaros, kurš nosaka finanšu labklājības līmeni Eiropas Savienības valstīs. Tā tiek mērīta ar četru kategoriju palīdzību: iespēja savlaicīgi apmaksāt rēķinus, kreditēšanas brīvība, taupība nākotnei un finanšu pratība.

Interneta krāpniecība. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valsts policija radījusi viltus lapu – iedzīvotāji "uzķērušies"

Par katru kategoriju Eiropas valstis saņem vērtējumu no 1 līdz 10, un pēc tam atzīmes tiek summētas, kā rezultātā iznāk finanšu labklājības indekss.

Rezultātā 24 ES valstu vidū Lietuva ieguvusi 23. vietu ar kopējo skaitu 5,54. Sliktāk klājies vienīgi Grieķijai, kurai kopsummā iznācis 5,30.

Latvija un Igaunija nav aizgājušas pārāk tālu no savas Baltijas kaimiņienes. Igaunija ieguva 20. vietu ar 5,85 ballēm, savukārt Latvija – 21. vietu ar rezultātu 5,55. Baltijas valstis, iegūstot 22. vietu, atdala Polija. Tai it 5,54 balles.

Taču Lietuva labāk, nekā pārējās Baltijas valstis, parādījusi sevi kategorijā "Iespēja savlaicīgi apmaksāt rēķinus". Šeit tai ir vidējs rādītājs – 6,57 – un 13. vieta.

Kategorijā "Kreditēšanas brīvība" Lietuva ieguva 7. vietu ar 7,84 ballēm. Savukārt "Taupībai nākotnei" Lietuvai klājas slikti: šeit Baltijas valsts ieguvusi 21. vietu, saņemot vien 3,49 balles.

Ziņu lente
0