Kādēļ Rail Baltica nesīs zaudējumus tuvāko 50 gadu garumā?

© Sputnik / Вадим АнцуповПредседатель Профсоюза железнодорожников Эстонии Олег Чубаров
Председатель Профсоюза железнодорожников Эстонии Олег Чубаров  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visas sarunas par Rail Baltica vairāku miljardu nesto peļņu ir nepamatotas – Baltijas reģionā nav nedz nepieciešamā kravu apjoma, nedz pietiekama pasažieru skaita, kuri spētu nodrošināt jaunā dzelzceļa rentabilitāti.

RĪGA, 7. decembris – Sputnik. 2017. gada pavasarī britu auditorkompānija Ernst & Young prognozēja Rail Baltica 16 miljardu eiro peļņu ar 5,8 miljardiem ieguldījumu. Aktuālākie ekspertu aprēķini parādījuši, ka Rail Baltica nesīs ne mazāk kā 4 miljardus eiro zaudējumu.

Projekts Rail Baltica nebūs rentabls tuvāko 50 gadu laikā, paziņoja Sputnik Igaunija intervijā Igaunijas Dzelzceļnieku arodbiedrības priekšsēdētājs Oļegs Čubarovs.

"Šis ir nerentabls projekts, un tuvākos 50 gadus tas nebūs rentabls, kamēr pasaulē nemainīsies ekonomika un daudz kas cits. Galvenais, kādēļ tiek veidots Rail Baltica, ir kravu pārvadājumi, ko mēs jau sen neredzam un tuvākajā laikā neieraudzīsim. Pārvadāt pasažierus tādā apjomā, lai tas būtu rentabli, neizdosies, un brauciena cena nebūs tik zema, lai tas būtu pieejams visiem," paskaidroja Čubarovs.

Проект Rail Baltic - Sputnik Latvija
Igaunijas IeM vadītājs pastāstīja par vēlmi sabotēt Rail Baltica

Eksperts norādīja, ka Baltijas valstīs, līdz pat robežai ar Poliju, jau ir dzelzceļa līnija ar sliežu platumu 1520 mm.

"Daudz izdevīgāk būtu ieguldīt līdzekļus esošajā dzelzceļā un transportā, kurš spētu mainīt riteņu platumu ceļā. Tas būtu bijis lētāk un efektīvāk," pārliecināts Čubarovs.

Rail Baltica ir Eiropas sliežu standarta dzelzceļa projekts ar Eiropas vilcienu kustības pārvaldes sistēmu, kurš ies no Tallinas cauri Baltijas valstīm līdz Varšavai Polijā. Projektu koordinē AS RB Rail, savstarpējs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas uzņēmums.

Trases garums Igaunijā sastādīs 300 kilometrus, Lietuvā – 360 kilometrus, Latvijā – nedaudz vairāk par 300 kilometriem.

Ziņu lente
0