Ja nu ļaundaris nozags tanku: Igaunijā plānots mainīt likumu par ieročiem

© Sputnik / Александр Демьянчук / Pāriet pie mediju bankasТанк времен Второй мировой войны
Танк времен Второй мировой войны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valdības izstrādātie grozījumi likumā par ieročiem rada muzeju tanku īpašnieku satraukumu – viņi nebūt nevēlas padarīt nekustīgas mašīnas, kas var pārvietoties patstāvīgi.

RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Militārās tehnikas privāto kolekciju īpašnieki Igaunijā nav sajūsmināti par iecerētajiem Ieroču likuma grozījumiem, stāsta Sputnik Igaunija.

Kolekcionāri ir satraukti par to, ka viņiem varētu uzdot padarīt nekustīgas lietošanai derīgas mašīnas un aizcementēt lielgabalu stobrus. Tomēr Iekšlietu ministrija informēja, ka tādas ieceres likumprojekta autori nelolo.

Tanks T-34-85 no Mika Lihmusa kolekcijas - Sputnik Latvija
Igauņu kolekcionārs izglābis pēdējo T-34, kas vērojis sabiedroto tikšanos pie Elbas

Grozījumi Ieroču likumā paredz, ka militārās tehnikas privātās kolekcijas būs jāreģistrē muzeju statusā. Iekšlietu ministrijas padomnieks Svens Pījerpāss paskaidroja, ka jaunais likumprojekts dāvās iespēju privātajām kolekcijām kļūt līdzvērtīgiem valsts muzejiem, dāvās tiesības glabāt kara tehniku un citu bruņojumu.

Jautāts, kas notiks, ja noziedznieks aizdzīs kolekcionāram piederošu tanku, Pījerpāss paskaidroja: "Militārā tehnika varētu glabāties muzejā tā, lai nebūtu iespējams ar vienkāršiem līdzekļiem iedarbināt dzinēju un aizdzīt tehniku."

Kara vēstures kluba Otsing ("Meklējumi") valdes loceklis Igors Sedunovs atklāja, ka privātajos muzejos Igaunijā ir pieci tanki un tikai divi no tiem spēj pārvietoties pastāvīgi.

"Tagad būs trešais – mēs to restaurējam, arī tas varēs pārvietoties," pastāstīja Sedunovs.

No savas puses viņš ieteica ieviest oficiālas saskaņošanas sistēmu tanku publiskai demonstrācijai.

Tanks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: Lielbritānijas iedzīvotājs atradis padomju tankā zelta stieņus

"Pirms tanks dosies kaut kur uz publisku pasākumu, informēsim policiju. Saskaņosim to, tad var to lietot," ieteica Sedunovs un atzīmēja, ka šajā gadījumā nevajadzētu bojāt tanku – tā taču ir mūsu vēsture.

Iekšlietu ministrija apsolīja rast individuālu risinājumu militārās tehnikas drošai demonstrācijai sadarbībā ar katru kolekcionāru.

Otrā pasaules kara laiku tanki publiku ļoti interesē, it īpaši, ja tie var pārvietoties. Kara tehnika Igaunijā tiek izmantota kauju rekonstrukcijās, kinofilmu tapšanas procesā un televīzijas pārraidēs.

Ziņu lente
0