Žogs uz Igaunijas un Krievijas robežas izrādījies bezpalīdzīgs vētras priekšā

© Фото Vabariigi ValitsusЭстонский пограничный столб
Эстонский пограничный столб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noskaidrojies, ka oktobra vētra ne tikai atstāja bez elektrības Igaunijas dienvidu daļu, bet arī nodarījusi ievērojamu kaitējumu austrumu robežas infrastruktūrai.

RĪGA, 2. decembris — Sputnik. Spēcīgā vētra, ar ko Igaunija saskārās oktobra nogalē, izlauzusi caurumu Igaunijas un Krievijas robežas nožogojumā – vētras nogāztie koki norāvuši dzeloņstieples un izsituši no ierindas tuvumā izvietoto tehniku, vēsta Sputnik Igaunija.

Daudzviet kontroles līnija gāzto koku dēļ nav pārvarama, raksta ERR, atsaucoties uz Postimees. Policijas un robežsardzes departaments vērtē, ka vētras nodarītais zaudējums vērtējams vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā.

Граница РФ и Эстонии - Sputnik Latvija
Cik miljonus gatava aprakt Igaunijas vadība, lai norobežotos no Krievijas

Departamenta Robežu integrētas kontroles biroja vadītājs Egerts Beličecs pastāstīja, ka notikušais norāda uz nepieciešamību valstij izpirkt lielākas zemes platības pie robežas. Oktobrī valsts no privātīpašniekiem pierobežas zonā izpirkusi zemesgabalus par 567 tūkstošiem eiro.

2016.gada martā Igaunijas valdība apstiprināja Igaunijas un Krievijas robežas labiekārtošanas projektu. Atbilstoši reljefa īpatnībām un dabas apstākļiem tiks uzbūvēts 2,5 nmetrus augsts un aptuveni 90 kilometrus garš nožogojums uz sauszemes robežas, kā arī uzstādīta mūsdienīga apsardzes sistēma, kas kavēs robežas šķērsošanu un pārrobežu noziedzību.

Debatēs par budžeta stratēģiju laikā no 2019. līdz 2022.gadam jaunā Igaunijas valdība saskārās ar līdzekļu trūkumu, tāpēc ministri bija spiesti meklēt iespējas projekta izmaksu samazināšanai. Galu galā tās saruka no 190 līdz 130 milj.eiro, taču, apgalvoja premjerministrs Jiri Ratass, drošības līmenis tika saglabāts.

Neskatoties uz savlaicīgo vētras brīdinājumu, stihija oktobra beigās nodarīja būtisku kaitējumu valsts dienvidos, piemēram, Tartu, Viras un Valgas apriņķos. Vairāk nekā 61 tūkst. mājsaimniecību palika bez elektrības.

Ziņu lente
0