Melns ūdens: Lietuvā pastāstījuši par riepu rūpnīcas ugunsgrēka sekām

© Sputnik / Константин ЧалабовРабота шиномонтажной мастерской
Работа шиномонтажной мастерской - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas pilsētas Alīta vadītājs brīdina par pilsētas riepu rūpnīcas ugunsgrēka bīstamajām sekām cilvēku veselībai.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Pēc ugunsgrēka riepu rūpnīcā, ūdens Alītā satur savienojumus, kas var izraisīt vēzi, paziņoja pilsētas mērs Nerijs Cesjulis sociālajos tīklos, raksta Sputnik Lietuva.

Ugunsgrēks riepu pārstrādes noliktavā Ekologistika Alītā notika oktobra vidū. Ugunsgrēks pārņēma ap diviem tūkstošiem kvadrātmetru, taču ugunsgrēka sekas ietekmēs aptuveni 64,5 tūkstošus cilvēku Alītā un Alītas rajonā. Sākumā Alītas rajonā izsludināja ārkārtas stāvokļa režīmu, taču pēcāk nolēma to atcelt.

Mērs pastāstīja, ka tika saņemti ūdens izmeklējuma rezultāti, kurš sakrājās pagrabos ugunsgrēka vietā. To pasūtīja ūdensapgādes kompānija Dzūkijos vandenų ķīmijas laboratorijā Žirmūnos.

Saskaņā ar šiem rezultātiem, antracēna saturs ūdenī pārsniedz normu 645 reizes, naftalīna – 74 reizes, benzo(b)fluorantēna – 336, benzopirēna – 93,4 un fluorantēna – 134 reizes. Cesjulis norādīja, ka šo vielu nosaukumi parastiem iedzīvotājiem nozīmē vienu – šie ķīmiskie savienojumi izraisa vēzi.

Cesjulis norādīja, ka pašvaldība regulāri saņēmusi Vides ministrijas un tās vadīto iestāžu brīdinājumus par to, ka šo melno ūdeni ir jānolaiž Nemunā cauri attīrīšanas iekārtām.

"Vēl piektdien mēs saņēmām vēstuli ar piedāvājumu nolaist no 50 līdz 100 kubiem dienā. Ja tur ir 50 tūkstoši kubikmetru piesārņota ūdens, tas nozīmē, ka mēs to nolaidīsim tūkstotis dienas, jeb trīs gadus. Ģeniāls plāns, dabas mīlētāji," uzrakstīja mērs.

Savukārt kompānijā Dzūkijos vandenys norādīja, ka tā būs kļūda, jo šis te piesārņotais ūdens nogalina visus mikroorganismus attīrīšanas iekārtās.

Tāpat Cesjulis paziņoja, ka ar viņu sazinājusies Viļņas Universitātes Ķīmijas fakultāte. Viņi solījās absolūti bez maksas atrast veidu, kā attīrīt šo ūdeni.

Nedzer pienu, neēd sēnes

Ugunsgrēka rezultātā Alītā gaisā nokļuva daudz dažādu kaitīgu daļiņu. Pieciem Lietuvas piena ražotājiem, kuri saņēma izejvielas no ugunsgrēka rezultātā cietušajiem rajoniem, īslaicīgi aizliedza pārdot savu produkciju.

Монтаж автомобильных шин - Sputnik Latvija
Rīgā aug lokālo riepu izgāztuvju skaits

Turklāt Valsts veterinārā un pārtikas dienesta (VMVT) speciālisti iesaka nelietot uzturā un nepārdot dzīvnieku un augu izcelsmes produktus: zivis, savvaļas dzīvnieku gaļu, mežā salasītas sēnes un ogas.

VMVT tāpat apstiprināja, ka ugunsgrēks varēja kļūt par mazo meža zvēru bojāejas iemeslu, kuriem ir paaugstināts jutīgums pret apkārtējās vides izmaiņām, kā arī gaisa piesārņojumu ar kaitīgām vielām.

Cesjulis visa laika garumā kritizēja valdību, tostarp IeM, par nesavlaicīgu reakciju uz nelaimes gadījumu. Arī Lietuvas iedzīvotāji pauda savu neapmierinātību saistībā ar notiekošo: Internetā tika izveidota petīcija ar aicinājumu atlaist no posteņa IeM vadītāju Ritu Tamašunieni.

Ziņu lente
0