Lietuvas Lauksaimniecības ministrija prognozē pārtikas cenu pieaugumu

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasУборка капусты
Уборка капусты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Lauksaimniecības ministrija uzskata, ka piedāvātā gāzeļļas nodokļa likme ir neproporcionāli augsta un negatīvi ietekmēs lauksaimnieku darbu.

RĪGA, 26. oktobris – Sputnik. Seima Lauku lietu komiteja noraidījusi Lietuvas Finanšu ministrijas ierosinājumu pacelt gāzeļļas akcīzes likmi līdz 81 eiro par tūkstoš litriem un ieteica to samazināt līdz 60 eiro, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Seima preses dienestu.

Уборка урожая - Sputnik Latvija
Baltijas valstis pieprasa nesamazināt ES atbalstu lauksaimniecības finansēšanai

Komiteja apsprieda arī Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas iesniegto grozījumu, kas paredz lauksaimniecībā izmantotās gāzeļļas nodokli palielināt līdz 146 eiro par tūkstoš litriem. Arī šajā gadījumā politiķi ieteica to samazināt līdz 60 eiro.

Komiteja uzskata, ka piedāvātā nodokļa likme ir neproporcionāli augsta.

Lietuvas lauksaimniecības ministrs Andris Palionis uzskata, ka gāzeļļas nodokļa likmes straujš pieaugums negatīvi ietekmēs lauksaimnieku darbu un, iespējams, sadārdzinās lauksaimniecības preces.

"Seima locekļiem jāpievērš uzmanība tam, ka tiešās izmaksas fermeriem nav pieaugušas, bet Eiropas Padomes 2013. gadā dotais solījums par to, ka zemākā tiešā izmaksa 2020. gadā sastādīs 196 eiro, netiks izpildīts. Tāpēc papildu izdevumu slogs smagi gulsies uz fermeru pleciem, taču nedos pozitīvu rezultātu. Manuprāt, akcīzes nodokļa likmes paaugstinājums nav proporcionāls," uzsvēra ministrs.

Iepriekš Lietuvas finanšu ministrs Vilis Šapoka ieteica celt etilspirta, benzīna, gāzeļļas, lauksaimniecības gāzeļļas un tabakas izstrādājumu akcīzes, kā arī atteikties no akcīzes atlaidēm apkurei paredzētajai gāzeļļai. Tādējādi bija plānots 2020. gadā ieņemt budžetā gandrīz 68,3 miljonus eiro.

Jāpiebilst, ka šovasar Lietuvā bija vērojams sausums. Eksperti uzskata, ka zaudējumi lauksaimniecībā un citās nozarēs būs vērā ņemami, par salīdzinājumā ar pērno gadu, kad sausums bija vēl nopietnāks.

Eksperts Aleksejs Iļjaševičs atzīmēja, ka ne valdība, ne Brisele nesteidz kompensēt lietuviešu lauksaimnieku zaudējumus. Viņš norādīja, ka 2021. gadā ES samazinās dotācijas Baltijas valstīm, kas vispirms skars lauksaimniecības attīstību šajās valstīs. Arī Lietuvas valdības nesenie lēmumi neveicina nozares attīstību. Eksperts uzskata: rezultātā rodas iespaids, ka lietuviešu lauksaimnieku esot vienkāršāk piebeigt, nekā piecelt kājās.

Ziņu lente
0