Lietuvas konservatoru līderis: valsts "vispārējā labklājība" tiks atlikta

© Sputnik / Александр ЛиповецФлаг Литвы
Флаг Литвы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" līderis Gabriels Landsberģis uzskata, ka prezidenta apsolītā labklājība nevirzīsies uz priekšu valdošās partijas dēļ.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" līderis Gabriels Landsberģis paziņoja, ka valdošā partija neplāno sekmēt valsts prezidenta Gitana Nausēdas piedāvāto "vispārējas labklājības valsts" ideju realizāciju, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz partijas preses dienestu.

"Izdzirdot, ka valdība "visu atbalsta", taču prezidentam nepalīdzēs, varam pieņemt, ka prezidenta apsolītā labklājība tiks atlikta vismaz uz gadu, un tās īstenošana, domājams, nevirzīsies uz priekšu ne par milimetru. Kāpēc virzīt, ja populārāks tāpēc nekļūsi," teica Landsberģis.

Poitiķis sarkastiski atzīmēja, ka neviens nevienu neapliks ar nodokļiem, jo valsts galvenā problēma ir Pranckeša atlaišana.

Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
Budžets 2020: ministrijas prasa miljardu eiro un 800 jaunas ierēdņu vietas

Landberģis uzsvēra: kopumā visas reformas, ko iepriekš virzījusi uz priekšu "Lietuvas Zemenieku un zaļo savienība", ir izgāzušās vai prasa nopietnu pilnveidošanu.

"Lielākā reforma Lietuvas vēsturē – tā ir lielākā skaita likumu pieņemšana Lietuvas vēsturē. Kas tos sagatavo? Kas par tiem atbild?" vaicāja konservatoru līderis.

Landsberģis piezīmēja, ka "interešu grupas Lietuvā tik labi vēl nav dzīvojušas". Viņš atgādināja, ka dažu ministriju durvis neaizveras lobētāju un lūdzēju plūsmas dēļ, kuri nāk ar grozījumiem un ierosinājumiem.

"Seims ir pārvērsts par likumu štancētāju brigādi, kas ar savu "darbu" desmitkārt apsteidz pieredzējušas demokrātijas," konstatēja politiķis.

Noslēgumā Landsberģis uzsvēra, ka politikai ir jāmainās un valstij vēl jāatrisina liels skaits problēmu.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Baņķieris paskaidroja, kādēļ Latvija nekad nepanāks Eiropu dzīves līmeņa ziņā
"Esmu pārliecināts, ka Lietuvai nav vajadzīga kārtējā revolūcija. (..) Galvenais uzdevums ir saglabāt un aizsargāt visu saskaņoto un sasniegto ar nelieliem tālākiem uzlabojumiem... Gaidāmās vēlēšanas izcelsies ar vēl dīvainākiem valdošo ierosinājumiem un tiem, kuri izdomās vēl radikālākas lietas, lai nokļūtu Seimā. Tāpēc es uzstājīgi aicinu nepakļauties radikālismam vai plurālismam, bet gan mierīgi un mēreni nodrošināt, lai rīt, tāpat kā vakar, būtu Lietuva," teica konservatoru līderis.

Iepriekš Lietuvas prezidents Gitans Nausēda iesniedza valdībā ierosinājumus "vispārējas labklājības valsts" izveidei. Lietuvas Sociāldemokrātiskā partija paziņoja: lai arī Nausēdas pirmās iniciatīvas neparedz nopietnas pārmaiņas, Seims nebloķēs ierosinājumus, jo tie lielā mērā atbilst politiķu idejām.

Ierosinājumi ietver nodokļu reformu, izmaiņas likumdošanā, kas ļaus paaātrināt vecuma pensijas palielināšanu un uzlabot noteikumus pirmstermiņa aiziešanai pensijā, grozījumus Darba kodeksā un stingrākas prasības iestādēm, kas atbild par korupcijas novēršanu.

Рамона Петравича - Sputnik Latvija
Petraviča: Labklājības ministrija saņēmusi "apaļu nulli"

Lietuvas finanšu ministrs Viļus Šapoka, komentējot Nausēdas ierosinājumu nākamgad palielināt sociālā nodrošinājuma izdevumus par simt miljoniem eiro, norādīja, ja jānoņem rožainās brilles. Šapoka ieteica formēt budžetu 2020.gadam, nepaceļot sabiedrības cerības pāri valsts iespējām.

Savukārt Nausēda atzīmēja, ka, veidojot "vispārējas labklājības valsti", nāksies saskarties ar dažiem izaicinājumiem. Starp tiem ir ienākumu nevienlīdzība un sociālā noslāņošanās, problēmas izglītības jomā un nevienlīdzīga piekļuve tehnoloģiskajām novācijām.

Ziņu lente
0