Lietuva saņems pirmo lielo Krievijas SDG partiju, vēsta mediji

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasСтроительство завода по производству сжиженного газа "Ямал СПГ"
Строительство завода по производству сжиженного газа Ямал СПГ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām nav zināms, kādam uzņēmumam krava paredzēta, taču, domājams, tas varētu būt Ignitis vai Achema.

RĪGA, 13. septembris – Sputnik. Lietuva pirmo reizi saņems lielu sašķidrinātās gāzes partiju no Krievijas, no rūpnīcas "Jamal SDG", raksta avīze "Kommersant".

12.septembra rītā tankkuģis Stena Clear Sky pameta Montuāra termināli Francijā un devas uz Klaipēdu. Saskaņā ar Marinetraffic.com datiem, kuģis varētu ierasties Lietuvā 16.septembrī.

Atsaucoties uz anonīmiem avotiem, "Kommersant" vēsta, ka tankkuģis ves sašķidrionāto dabasgāzi no Krievijas, kas pārkrauta no "Novatek" piederošā "Jamal SDG" projekta. Kravu no rūpnīcas saskaņā ar ilgtermiņa kontraktu ar Francijas kompāniju Total piegādājis tankkuģis Yamal Spirit, vēsta Sputnik Lietuva.

Izdevums vēsta, ka Total gāzes pircējs šajā darījumā ir Lietuvas uzņēmums "Lietuvos energijos tiekimas" (no 6.septembra tas nomainījis nosaukumu un kļuvis par Ignitis). Iepriekš uzņēmums informēja, ka janvārī noslēdzis līgumu ar Francijas kompāniju par vienas kravas piegādi, ko plānots saņemt trešā ceturkšņa sākumā.

Taču "Kommersant" avoti norāda, ka SDG kravu, iespējams, iegādājies minerālmēslu ražotājs Achema, kas tāpat izmanto Klaipēdas SDG termināļa pakalpojumus.

Экономист Владимир Рожанковский - Sputnik Latvija
Eksperts: Lietuva tikai izliekas, ka saņem SDG no Savienotajām Valstīm

Ignitis un Achema pārstāvji atteikušies komentēt darījumus ar SDG.

"Darījuma cenai, domājams, bija neliela prēmija pie britu sadales centra NBP kotējumiem (patlaban – aptuveni 142 dolāri par tūkstoš kubikmetriem)," raksta izdevums.

Atzīmēts, ka šogad Lietuva palielinājusi SDG iepirkumus gandrīz par 70% cenu krituma rezultātā, pie tam īpašu nozīmi ieguvusi degviela no Krievijas – nelielu SDG kravu piegāde no "Novatek" rūpnīcas Visockā. Iepriekš Viļņa vēl nav saņēmusi lielas SDG partijas no Krievijas.

SDG termināļa operatora Klaipedos nafta (KN) grafiks liecina, ka gaidāma SGD partija 145 tūkstošu kubikmetru apjomā.

Ekonomists Aleksandrs Nosovičs iepriekš atzīmēja, ka Krievijas gāzes piegādes ir vienīgā iespēja Viļņai apturēt SDG termināļa bankrota procesu. Eksperts uzsvēra, ka degviela no Krievijas Lietuvai ir izdevīga, taču situācija ir absurda, jo valsts atradusi "alternatīvu" Krievijas gāzei – SDG no Krievijas.

Ziņu lente
0