Kas notiks ar Baltijas valstu valstspiederīgajiem pēc Brexit – eksperta viedoklis

CC0 / MiLaNa19 / Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей Зубец
Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas Lielbritānijā notiks ar viesstrādniekiem no Baltijas valstīm bezvienošanās Brexit gadījumā? Par to pastāstīja Krievijas valdības Finanšu universitātes prorektors, ekonomikas zinātņu doktors Aleksejs Zubecs.

RĪGA, 7. septembris – Sputnik. Lielbritānijas "cietā" izstāšanās no Eiropas Savienības var palēnināt Lietuvas ekonomisko izaugsmi, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Tāds pats liktenis var skart arī citas Baltijas valstis, paziņoja Krievijas valdības Finanšu universitātes prorektors, ekonomikas zinātņu doktors Aleksejs Zubecs.

Илмарс Римшевичс на церемонии награждения самых успешных людей латвийского спорта по итогам 2018 года - Sputnik Latvija
Esam uzsēdināti uz adatas": Rimšēvičs prognozē graujošas Brexit sekas

Eksperts norādīja, ka absolūti visas ES valstis cietīs zaudējumus, jo Lielbritānija ir Eiropas galvenais tirdzniecības partneris. Tāpat cietīs arī vienkāršie cilvēki, kuri reiz devušies peļņā uz Apvienoto Karalisti.

Ja Londona izstāsies no Eiropas Savienības bez vienošanās, emigrantiem no Baltijas valstīm nāksies atbrīvot darba vietas britiem un atgriezties mājās, uzskata Aleksejs Zubecs.

Iepriekš Sputnik Igaunija informēja, ka Igaunijas valdības sēdē 5. septembrī valsts ārlietu ministrs Urmass Reinsalu paziņoja, ka pilsoņiem un uzņēmumiem, kuri jebkādā veidā saistīti ar Lielbritāniju, nāktos iepriekš sagatavoties sliktākajam Brexit scenārijam – bez vienošanās ar Eiropas Savienību.

Igaunijas ārlietu ministrs pauda uzskatu, ka bezvienošanās Brexit apstākļos nebūs iespējams izvairīties no haosa, taču pāreju iespējams mīkstināt, savlaicīgi sagatavojoties sliktākajam scenārijam.

Iepriekš Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons atklāja, ka valsts pametīs ES šī gada 31.oktobrī jebkuros apstākļos – ar vienošanos vai bez tās. Pēc viņa vārdiem, pēc izstāšanās no ES sāksies jauna ēra – ceļš pretī uzplaukumam, kas ļaus padarīt Lielbritāniju par "lieliskāko vietu uz Zemes".

Посольство Великобритании в Москве - Sputnik Latvija
Finanšu ministrijā aprēķināts, cik Latvijai izmaksās Brexit

Eksperti prognozē, ka Eiropas Savienības kopējie zaudējumi, ko sagādās Brexit, var pārsniegt 16 miljardus eiro. Igaunijas ekonomika "cietā" Brexit apstākļos var zaudēt aptuveni 200 miljonus eiro, 2700 Igaunijas valstspiederīgie zaudēs savas darba vietas.

Brexit materiālās sekas jau aprēķinājusi arī Latvijas Finanšu ministrija – Lielbritānijas izstāšanās bez vienošanās šogad Latvijai izmaksās 4 miljonus eiro un vēl 23 miljonus nākamgad, jo Lielbritānija ir otrais lielākais iemaksu nodrošinātājs Eiropas budžetā pēc Vācijas.

Ziņu lente
0