Autobusi apstāsies: Igaunijas ministrs brīdina par biodegvielas kaitīgo ietekmi

© Unsplash / Maarten van den HeuvelАвтозаправочная станция
Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Biopiedevu obligātais saturs dīzeļdegvielā jau novedis pie lauksaimniecības tehnikas bojājumiem un perspektīvā apdraud sabiedriskā transporta darbu, uzskata Igaunijas lauku dzīves ministrs Marts Jarviks.

RĪGA, 20. augusts — Sputnik. Dīzeļdegviela ar obligāto bioloģisko piedevu var likt apstāties lielai daļai sabiedriskā transporta Igaunijā, paskaidroja Igaunijas lauku dzīves ministrs Marts Jarviks.

Iepriekš valdības preses konferencē Marts Jarviks pastāstīja, ka aizvien biežāk no ierindas iziet lauksaimniecības tehnika, kas izmanto biodīzeļdegvielu, vēsta Sputnik Igaunija.  Politiķis atklāja, ka jaunie kombaini pēc ilgas dīkstāves biežāk apstājas laukā, jo biodīzeļdegviela ir slikti sajaukta – obligātās bioloģiskās komponentes nosēžas tvertnes dibenā un liek aizsērēt filtram.

Доступность бензина в странах Европы в середине 2019 года - Sputnik Latvija
Braukt uz Kaļiņingradu? Benzīns Latvijā nekļūst lētāks

"Tas ir tikai problēmas sākums; kad kļūs vēsāks, biopiedeva iestrēgs filtros, un tad radīsies risks sabiedriskajam transportam un visiem transporta līdzekļiem ar dīzeļa dzinēju," konstatēja ministrs. Viņš atgādināja, ka Aizsardzības spēkiem ļauts neizmantot biodegvielu, tātad pastāv pieņēmums, ka tā nemaz nav tik nekaitīga, kā tika ziņots agrāk.

Vienlaikus degvielas uzpildes staciju Circle K Eesti AS tīkla ģenerāldirektore Kaja Realo ir pārliecināta, ka bažām par biodīzeļdegvielu nav pamata. Viņa skaidroja, ka Igaunija ir viena no pēdējām valstīm Eiropas Savienībā, kas pāriet pie biodegvielas, un prasībās pret tās kvalitāti ņemta vērā produkcijas drošība jebkādos laikapstākļos.

Pakāpeniska pāreja pie biodegvielas kaimiņvalstī sākās 2018.gada maijā pēc ES iniciatīvas – ar šo metodi Brisele cenšas mazināt apkārtējās vides piesārņojumu no transporta puses un saglabāt gaisa tīrību.

2018.gadā biokomponentes saturam degvielā Igaunijas DUS bija jābūt 3,5% dīzeļdegvielā un 5% - 95.markas benzīnā (tas ir vismaz 6,4% bioenerģijas satura degvielā). Nākotnē plānots palielināt biokomponentu saturu – no 2020.gada janvāra bioenerģijas saturam degvielā Igaunijā ir jāizaug līdz 10%.

Pāreju pie jaunās degvielas negatīvi novērtēja liels skaits automašīnu īpašnieku, kuri bija spiesti izmantot 98.markas benzīnu bez bioloģiskajām komponentēm.

Ziņu lente
0