Eksperts paskaidroja, kāpēc Lietuvā nav iespējama atomenerģētikas atdzimšana

© Sputnik / Александр ЛиповецВторой блок Игналинской АЭС
Второй блок Игналинской АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroenerģijas cena Lietuvā gala patērētājiem patlaban ir viena no augstākajām Austrumeiropā.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Atomenerģētikas atdzimšana Lietuvā nav iespējama, jo šim nolūkam jāpiesaista būtiski finansiālie resursi, kuru Viļņas rīcībā nav. Šo viedokli intervijā portālam RuBaltic.ru pauda Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs.

Eksperts uzsvēra, ka Lietuva nav saņēmusi vērā ņemamu palīdzību no ES par Ignalinas AES slēgšanu, un galu galā Visaginas AES būvdarbu plāni ir palikuši nerealizēti, vēsta Sputnik Lietuva.

Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Gasparjans: Lietuva apvainojusies uz Baltkrieviju Ignalinas AES dēļ

"Reālāka Lietuvai tomēr ir iespēja vienoties ar Baltkrieviju un sākt elektroenerģijas importu no BelAES. Skaidrs, ka tas rada lielu alerģijas lēkmi Lietuvas politiskās elites aprindās, cita starpā – arī tāpēc, ka atomelektrostacijai bija jātop Lietuvas teritorijā. Taču ir vienkārši nereāli to patlaban uzbūvēt saviem spēkiem," viņš paziņoja.

Kondratjevs atgādināja, ka agrāk Ignalinas AES deva iespēju Viļņai ieņemt lielākā elektroenerģijas eksportētāja vietu reģionā un saņemt lētu elektrību, taču situācija ir mainījusies, kad objekts tika slēgts piespiedu kārtā.

"Patlaban cenu līmenis Lietuvā ir viens no augstākajiem elektroenerģijas patērētājiem Austrumeiropā. Tas mazina ekonomikas konkurētspēju un rada nopietnus jautājumus patērētāju vidū," viņš teica.

Eksperts atzīmēja, ka Ignalinas AES tika slēgta politisku iemeslu dēļ – pats objekts bija drošs, to apstiprināja Eiropas un starptautisko atomenerģētikas aģentūru inspekciju rezultāti. Kondratjevs pauda viedokli, ka patlaban Lietuvai nav nepieciešamo finansiālo līdzekļu.

"Ja viņa (Lietuva – red.) aizņemsies finanšu līdzekļus ar valsts garantijām atklātajā tirgū, tā faktiski pārkāps savas makrofinansiālās stabilitātes saistības ES ietvaros, jo tas novedīs pie ļoti ātra valsts parāda pieauguma. Bet privātajām akciju sabiedrībām Lietuvā vienkārši neizdosies piesaistīt naudu atklātajā tirgū, jo nav garantijas, ka tā atgriezīsies. Tāpēc Lietuva jau ir palaidusi garām savu iespēju attīstīt atomenerģētiku," secināja eksperts.

BelAES celtniecība

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES pirmā energobloka starts plānots šī gada beigās, otrā — 2020. gadā.

Lietuva ir galvenais atomelektrostacijas būvniecības pretinieks, savukārt Lietuvas politiķi tikšanās laikā ar Eiropas Savienības partneriem cenšas viņus pārliecināt nepirkt enerģiju no BelAES.

Neskatoties uz dialogu ar IAEA un konsekvento sadarbību projekta gaitā, Lietuva regulāri izvirza pretenzijas BelAES. Tās parlaments pieņēma lēmumu, ka elektrostacija apdraudot republikas nacionālo drošību, kaut gan daudzi eksperti saskata šādā Viļņas uzvedībā politisko motīvu.

Ignalinas AES slēgšana

Ignalinas atomelektrostacija tika slēgta 2009.gadā. Pēc tam sākās tās ekspluatācijas pārtraukšanas darbi. Šis solis tika nosprausts Lietuvai kā viens no noteikumiem, ar kuriem valsts tika uzņemta Eiropas Savienībā.

Rosatom - Sputnik Latvija
Lietuvas Seimā reģistrēts projekts pret "Rosatom"

Demontāžas darbus plānots noslēgt 2038.gadā.

ES uzņēmusies lielāko daļu izdevumu, kas nepieciešami objekta slēgšanai. Viļņa atvēl tikai 14% kopsummas.

Ignalinas AES izvešanu no ekspluatācijas pavada korupcijas skandāli.

Cita starpā pēdējo gadu laikā Ignalinā nomainījušies vairāki direktori, viens no kuriem iesaistīts elektrostacijas īpašuma nelikumīgas izpārdošanas lietā.

Ziņu lente
0