Eksperts: Lietuva tikai izliekas, ka saņem SDG no Savienotajām Valstīm

© Foto : из архива автораЭкономист Владимир Рожанковский
Экономист Владимир Рожанковский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Viļņa vēlas būt neatkarīga enerģētikas nozarē, tai jādomā un jāstrādā pie citām energoresursu saņemšanas iespējām, uzskata eksperts Vladimirs Rožankovskis.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Lietuvā ieradusies vēl viena sašķidrinātās gāzes krava no Visockas. Tā ir jau otrā Krievijas gāzes partija augustā. Desmit tūkstošus kubikmetru gāzes Klaipēdas SDG terminālī piegādāja tankkuģis Coral Fungia, vēsta Sputnik Lietuva.

Lietuvas politiķi periodiski stāsta par valsts "enerģētisko neatkarību", taču Viļņa turpina iegādāties gāzi Krievijā un nepublisko informāciju par līgumu ar Krievijas kompāniju "Novatek".

Starptautiskā finanšu centra eksperts Vladimirs Rožankovskis intervijā Sputnik Lietuva atzīmēja, ka Baltijas valstij nav gandrīz nekādu citu iespēju saņemt SDG, kā vien Krievijā. Viņš atgādināja, ka gāze no Norvēģijas līdz Austrumeiropai nenonāk.

"Paskatoties uz visiem gāzesvadiem, kuri ved pa Ziemeļeiropu un Centrālās Eiropas ziemeļu daļu, kļūst skaidrs, ka visa Austrumeiropa faktiski atrodas "Gazprom" un "Novatek" ziņā. Piedevām Klaipēdas osta izliekas, it kā saņemtu SDG no ASV. Manuprāt, tur bija tikai divi vai trīs reisi, un komerciālu statusu tie neieguva. Transatlantijas tankkuģu regulāru reisu ar SDG no ASV nav," viņš uzsvēra.

Rožankovskis vēlreiz uzsvēra, ka Lietuvai patiesībā nav citu variantu, no kurienes saņemt energoresursus, tāpēc viņi iegādājas dabasgāzi.

"Sašķidrinātā gāze ir muļķīga, jāpērk cauruļvadu gāze – tā ir lētāka. Taču tas ir gluži kā pārgriezt vēnas Lietuvas politikai. (..) Vajag kaut kā samierināties, kaut ko darīt. Saprotu, ka daudzus tas neapmierina, taču nevar turēt tautu kā savu uzskatu un vēlmju ķīlnieku. Lieciet cilvēkus mierā, ļaujiet cilvēkiem normāli dzīvot. Nepalieliniet viņiem jau tāpat briesmīgos izdevumus zemo ienākumu apstākļos," ieteica eksperts.

Ziņu lente
0