Palangā atrasta metode cīņā ar atkritumiem pludmalē

© PALANGOS MIESTO SAVIVALDYBĖКартонные упаковки для мусора в Паланге
Картонные упаковки для мусора в Паланге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kartona "turziņas" paredzētas konfekšu papīrīšu, kauliņu, cigarešu izsmēķu un citu atkritumu savākšanai.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Palangas pašvaldība pieņēmusi lēmumu par kartona turziņu obligātu izmantošanu pludmalē, pavēstīja Sputnik Lietuva, atsaucoties uz mērijas preses dienestu.

Palangas pašvaldības administrācijas mārketinga speciāliste Aušra Šikšniene pastāstīja, ka mērija nolēmusi izmantot ārvalstu kūrortu pieredzi.

Берег Балтийского моря в поселке Янтарный. - Sputnik Latvija
Zāles jūru neārstē: Baltijas jūras iemītniekiem nepieciešama palīdzība

"Problēmas risinājuma meklējumos mēs izmantojām ārvalstu kūrortu pieredzi un iegādājāmies turziņas – tīras pludmales kārbiņas, ko atpūtnieki var bez maksas paņemt ģērbtuvēs. Tās paredzētas sīku atkritumu: apgrauztu ābolu, konfekšu papīrīšu un daudz kā cita, arī cigarešu izsmēķu utilizācijai," viņa paskaidroja.

Turziņas izgatavotas no pārstrādājama kartona. Baltijas reģionā šī sistēma tiks izmantota pirmo reizi, taču Vidusjūrā un pludmalēs ASV tā ir visai populāra.

Kopumā plānots novietot pludmalēs 50 tūkstošus šo kartona turziņu. Mērija sola ik nedēļu papildināt turziņu stendus ģērbtuvēs.

Palangas sabiedriskās veselības aizsardzības birojs iecerējis iepazīstināt kūrorta iedzīvotājus un viesus ar jauno projektu.

Palangas pilsētas pašvaldība īsteno projektu RBR - Revival Baltic Resilience, kura mērķis ir Baltijas jūras ekosistēmas atjaunošana. Tajā piedalās arī organizācijas no Polijas un Zviedrijas.

Lietuvas partneri ir Klaipēdas universitāte un Palangas pilsētas pašvaldība. Tās atbild par plastmasas atkritumu daudzuma samazināšanu pludmalēs.

Ziņu lente
0