Valgas apriņķa iedzīvotāji lūdz glābt no "pleskaviešu" lāčiem

© Pixabay / SteppinstarsМедведи
Медведи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apriņķa vecākais vērsies Apkārtējās vides ministrijā ar lūgumu atrast jaunu dzīvesvietu abiem no Krievijas ieklīdušajiem lāčiem, kuri nomocījuši vietējos iedzīvotājus.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Apriņķa vecākais vērsies Marguss Lepiks nosūtījis vēstuli Apkārtējās vides ministra Renē Koku un Apkārtējās vides departamenta ģenerāldirektoram Riho Kupartu, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR.

Jūlija beigās abi lāču jaunuļi ieklīduši apriņķī iztikas meklējumos, domājams, no Pleskavas apgabala, - tobrīd parādījās pirmās ziņas, ka dzīvnieki klaiņo pa apdzīvotajām vietām, izlaupa iedzīvotāju dārzus, traucē satiksmi, apgāž atkritumu tvertnes un izmētā to saturu.

Patlaban šāda veida ziņas kļuvušas ierastas. Apriņķa vecākais atklāja, ka lāči jau ieraduši atrast iztiku cilvēku tuvumā un zaudējuši savvaļas dzīvniekiem raksturīgās bailes no cilvēka. Pēc Lepika domām, savvaļas dzīvnieki blīvi apdzīvotos rajonos apdraud cilvēkus.

Viņš aicināja Apkārtējās vides ministriju un Apkārtējās vides departamentu steidzami atrisināt situāciju, lai nodrošinātu mierīgu dzīvi.

"Mēs piedāvājam atrast jaunu, piemērotāku dzīves vietu lāčiem saprātīgā attālumā no apdzīvotajām vietām," teikts Lepika vēstulē.

Iepriekš vēstīts, ka pirms dažām dienām Krievijas organizācijas "Baltijas rūpes par dzīvniekiem" prezidente Jeļena Bobrova nosūtījusi vēstuli Igaunijas apkārtējās vides ministram Renē Kokam ar lūgumu pēc iespējas ātrāk nogādāt abus lāčus Krievijā. Viņa pastāstīja, ka lāči Poļa un Proša ir bioloģiskās stacijas "Tīrs mežs" aizbilstamie Toropeckas rajonā. Stacija nodarbojas ar bāreņos palikušo lācēnu rehabilitāciju un palīdz dzīvniekiem atgriezties savvaļas dzīvē.

Dzīvnieku aizstāve ierosināja padzīt lāčus uz Krieviju vai izvest no Igaunijas, iepriekš iemidzinot uz dažām stundām.

Iepriekš Valgas pagasta Medību padome pieprasīja Apkārtējās vides departamenta atļauju divu no Pleskavas apgabala ieklīdušo lāču nošaušanai pirms medību sezonas sākuma.

Ziņu lente
0